pub-2661449764805556 kraco.blogspot: октомври 2011

test ads

;;:?////...ad

неделя, 16 октомври 2011 г.

Холестеролът е под контрол

Нека поддържаме неговите стойности в  оптимални граници....                                                       
Всичкият стрес, непрекъснатото хабене на нерви, нулевите движения в комплект с леснодостъпните и примамливи витрини на ресторантите за бързо хранене никак не са от полза за нашето здраве и особено що се отнася до запазването на холестерола ни в норми. ......
 *  Канелата е богата на антиоксиданти, които намаляват нивата на холестерола....  
В масовата практика холестеролът образно казано се определя като ''добър'' (HDL - липопротеини с висока плътност) и ''лош'' (LDL - липопротеини с ниска плътност). LDL холестеролът е необходим за продукцията на различни хормони и жлъчни соли. Той подпомага пренасянето на жизненоважни витамини до органите, но понякога, циркулирайки в кръвта постепенно може да се натрупа по стените на артериите, в следствие на калорично и неправилно хранене, стресови ситуации, наднормено тегло и наследствени фактори.  Затова в тези случаи тялото произвежда HDL холестерол, който ''обира'' излишния ''лош холестерол'' и го връща в черния дроб, за да бъде разграден и изхвърлен вън от тялото. Стана малко сложно с обясненията, но следвайки следващите препоръки ще намалите риска от сърдечно-съдови заболявания в бъдеще...                                                                                                                  *Прясно изцеденият сок от портокал увеличава нивата на ''добрия'' холестерол, така че пийте по една, две чаши дневно от него, за да ви е спокойно на душата, а да не говорим, че тази натурална оранжева напитка ще подсили и имунитета ви за зимния период...                                  * Спорт, спорт и пак спорт. Дали ще е бягане в парка, подскоци у дома или друг тип физическо натоварване не е от особено значение, по-важното е да присъства някакво двигателно занимание дори и само за по няколко минути на ден.                                       * Яжте ябълки и грозде всекидневно и няма да сбъркате в борбата с високите нива на холестерола. ..                                                                                                                                             *Заниманията с йога са точно на мястото си в този случай, защото различните пози в това древно индийско учение спомагат за подобряване на кръвната циркулация и регулиране на кръвното налягане. ...                                                                                                                              * Консумирайте печена риба заради омега-3 мастните киселини и бяло пилешко месо, което съдържа витамин B3, чиято функция е да снижава нивото на холестерола. .....                  Увеличете присъствието на сурови бадеми, овесени ядки, орехи, чесън, леща и боб в менюто си, защото всички те дружно се борят за доброто състояние на кръвоносните ви съдове.   Не пропускайте и соевите продукти, а ароматната канела също се оказа много ефикасна подправка, която никак не се разбира с холестеролните плаки, а заедно с това намалява и кръвната захар.  За целта сварете две пръчици канела в половин литър вода и пийте всеки ден по една чаена чаша от тази отвара.                                                                                                                                                            * Отлаганията на мазнини по коремната област също могат да са индикатор за по-високо съдържание на холестерол във вашето тяло. Обърнете внимание на този факт и си направете обикновен кръвен тест, за да определите стойностите на липидите в кръвта и да вземете съответните мерки (ако има нужда от тях, разбира се).. ........                                                  Благодаря ти за коментарите ;) , радвам се ,че пишеш ,може да си поставяш теми ТУК   ,ако искъш де ,за пари от блог :) ,трябва много голям трафик и кликвания на .... :) ,пишати така защото се знаем :) , пак Благодаря до скоро ..
Източник:  oxygenmag.com
    

Защо кестените са толкова полезни

      Смята се, че до 5 век пр. н. е. кестени са се отгелждали само в Мала Азия и Гърция, а от там са се разпространили по цялото Средиземноморие и Южна и Централна Европа.
Те са били едни от главните хранителни източници в цели региони на Европа. От сушените кестени са приготвяли брашно, неотстъпващо по питателност на пшеничното. Обикновено са го смесвали с ръжено, пшенично, а по-късно и с царевично брашно и са приготвяли хляб и сладкиши. След като са пренесени картофите, кестените са останали на заден план в храната на хората и животните.  Различните сортове кестени имат почти еднакъв състав, но различни вкусови качества. В пресните очистени кестенови плодове се съдържат 49.8% вода, 42.8% въглехидрати, 2.9% белтъчини, 1.9% мазнини и 1.4% целулоза. От въглехидратите 16% е скорбяла, 7% декстрин и 4% захари (глюкоза и захароза). Кестеновите плодове съдържат ябълчена, лимонена и млечна киселина и доста голямо количество лецитин (355 мг%).
Кестените са богати на минерални соли, главно калий, фосфор, магнезий, калций, натрий и желязо.   Плодовете на кестена не могат да се консумират сурови, тъй като съдържат сапонини и това им придава твърде тръпчив вкус. Когато се сварят или опекат, част от нишестето се хидролизира до захари и те придобиват сладникав приятен вкус и аромат. Те се използват за пюрета, за пълнеж на птици, за гарнитура към печено месо, за торти и други сладки. В захарната промишленост се използват за плънка на бонбони.
От кестените може да се направи и хляб, който да се използва при диетичното хранене. Що се отнася до маслото от кестените, то намира широко приложение в сладкарската промишленост....                               
Източник:  E-kulinari.com
  

Екзотично и много полезно - киви

  Малка, зелена бомба с витамини
        Кивито е малък, интересен плод, богат на витамин С.
Името си то получава от националната и гербова птица на Нова Зеландия. Растението е пренесено именно от там в Южна Америка. По-късно е аклиматизирано в Европа, включително и в България. Особено добре вирее в Китай.
Ароматът на киви е силен и ободряващ, точно както и вкуса на самия плод. Кивитата са богат източник на витамини, минерали и фитонутриени.
Именно фитонутриените в кивито защитават ДНК в ядрото на човешките клетки от свързаните с кислорода вреди.
Проучване е установило, че децата, които хапват повече киви, са по-малко податливи към дихателни проблеми като хрипове, накъсано дишане и нощно кашляне.
Кивитата са богати на антиоксиданти, които помагат за цялостна защита на организма. Плодът киви е изключителен източник на витиамин С, който неутрализира свободните радикали, причиняващи вреди на клетките и водещ до проблеми като инфекции или рак.
Освен витамин С обаче този плод е богат и на витамин Е, който пък е важен мастно-разтворим антиоксидант. Комбинацията на тези водно- и мастно-разтворими антиоксиданти дава на кивито способността да ни защитава от свободните радикали във всички посоки.
Ежедневното консумиране на киви е препоръчително за намаляне на риска от сърдечно съдови заболявания, освен това редуцира количеството мазнини в кръвта.
Кивито трябва да бъде изядено веднага след обелване и нарязване. Добре е да се знае, че ако имате алергия към латекса, може да имате и кръстосана алергия към киви, авокадо, банан и други цитрусови плодове...                                     
Източник:  Gotvach.bg 
            

неделя, 9 октомври 2011 г.

"Хляб" от моркови

    Направете си сами вкусна и здравословна закуска....
      Рецептата за "хляб" от моркови. Той е здравословен и може да се превърне в чудесна сутрешна или следобедна закуска....
Необходими продукти:
800 гр моркови
4 яйца
10 гр. кашкавал
1 ч. л. смлян кимион
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Изчистете и нарежете на колелца морковите. Сварете ги с малко вода на слаб огън и на затворен капак със солта, черния пипер и кимиона. Когато омекнат добре, ги смачкайте с вилица на грубо пюре.
Разбийте яйцата на омлет. Разбъркайте заедно морковеното пюре, яйцата, настъргания кашкавал. Подмажете или облицовайте с хартия за печене една средна форма за кейк. "Хлябът" се пече от 25-35 минути на 170-200 градуса. Нарязва се на филийки и се поднася топъл или студен, като гарнитура или като предястие...
Освен с моркови, подобен "хляб" може да се направи и с други зеленчуци като карфиол, тиквички, спанак и т.н....       
Източник:  Dieti.gbg.bg 
 

Магданоз за нея и него

   За магданоза не бива да се мисли единствено като за афродизиак при мъжете....
    Магданозът е всепризнат поради редицата си благоприятни свойства.
Той се отразява чудесно на целия организъм, а при мъжете е известно, че действа като афродизиак. Освен това почти няма гозба или салата, в които да не се слага магданоз. Много хора са му почитатели, а сок от магданоз, примесен с пресен фреш от моркови, тонизира целия организъм и зарежда с енергия.
Магданозът е полезен за жените, тъй като учените са установили, че апиолът в растението тонизира гладката мускулатура, особено на матката. Същото вещество спомага за подобряване на кръвообращението.
Може да си направите и отвара с магданоз - една връзка магданоз се залива с 500 мл гореща вода и се оставя да ври на слаб огън за 10-15 минути. Не е нужно да нарязвате листата, при желание може просто да ги накъсате. Пийте по малко от отварата всеки ден. Тази напитка ще подобри храносмилянето, ще възбуди апетита и ще ободри целия ви организъм.
При мъжете магданозът действа като афродизиак, поради високото си съдържание на калций, йод и желязо. Така че може да слагате повечко магданоз в салата.
Ако прибавяте от растението към готвени ястия, трябва да помните, че магданоз се слага последен, за да се запазят качествата и ароматът му. Що се отнася до купешкия сух магданоз, от него няма никакъв смисъл, по-добре си набавете пресен от пазара...               
Източник:  BB-team.org 
   

четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Как да покажем обичта си

  Малко е нужно да покажем любовта си към отсрещния....
   Старата, но вярна мъдрост, че с пари не можем да си купим любов е изпитана през годините не от един и двама...
Затова пък можем да дарим любов и нежност напълно безвъзмездно и то с много малко усилия.
Единственото, което трябва да направим е:
Да прегърнем любимия човек
Има много начини да изразим обичта си към някого - един поглед, дори усмивка. Най-милият обаче си остава добре познатата прегръдка. Винаги предизвиква изненада, а и предизвиква чувство на топлота и закрила.
Да оставим нежно послание
Една бележка с нежно послание, залепена на хладилника може да роди усмивка на лицата ни, която да остане там до края на деня...
Да се интересуваме как е
Ново проучване на университета в Чикаго показва, че мъжете обичат да споделят, стига да бъдат попитани. Затова задайте въпроса: "Как мина денят ти?" по време на вечеря и очаквайте приятен неангажиращ разговор, в който ще научите с най-малки подробности всичко любопитно около човека срещу вас.
Да погалим егото му
Нищо не повдига повече настроението и самочувствието от един отправен комплимент. Дори и да е за нещо съвсем малко като умелото цветово съчетание в дрехите.
А най-хубавото от всичко е, че малкият жест води до големи дела. Така ако проявим нежност днес, утре ще ни бъде върната по още по-оригинален начин от половинките ни....    
Източник: VESTI.bg ,  Снимки: ЕПА/БГНЕС..

Пречистете организма си с домати

     Доматите са прекрасен плод, който се комбинира перфектно с всички останали зеленчуци..
И въпреки че прекрасно вирее по нашите географски ширини и присъства в почти всички български рецепти за салати и манджички, родината на доматът е Южна Америка. Европа се е запознала с него по време на Великите географски открития.  Вкусовите и полезните качества на домата бързо го правят любимец на французи, италианци, испанци, португалци, българи и много други, и насаждения с домати има във всяка градина. .. Червените плодове съдържат 94,5 % вода, 0.9% белтъчини, 3.5% въглехидрати, 0.7% целулоза, органични киселини (лимонена, ябълчна, оксалова), минерални соли и незначителен процент скорбяла. Зрелите домати са особено богати на глюкоза и отчасти на фруктоза... Специалисти вече са доказали, че доматите а особено полезни при болести на сърдечно-съдовата система, поради антиканцерогенното им действие.
Освен всичко това доматите са и ниско калорични - в 100 грама има средно 15-20 ккал. В дългия списък на микроелементите и минералите съдържащи се в доматите са калият, магнезият, желязото, цинкът, флуорът, фосфорът, калцият, магнезият, натрият, и др. За това се препоръчват за хора имащи проблеми с очите, хипертоници, хора имащи проблем с черният дроб. . Каротиновият пигмент от своя страна е виновника за червения цвят на доматите. От тези плодове се извлича естествен екстракт ликопен, който забавя стареенето на кожата. Що се отнася до зелените домати, трябва да знаем, че те може да са много вкусни на туршия, но в сурово състояние те не са подходящи за организма, защото съдържат веществото соланин. Соланинът е вреден за организма, защото може да е причина за стомашни разстройства, а също и за редица проблеми, свързани с дихателните органи, но при топлинна обработката на зеленчуците нивото на соланин в тях намалява до 40%. . Доматите имат обаче едно неприятно качество - ако се нацапате с тях, трудно ще изперете петното. Интересното е, че петно от червени домати се чисти като се натърка с парче от зелени домати! Иначе може да консумирате колкото домати си искате. Те са страхотно полезни, ниско калорични, много вкусни, освен това с тях се правят страхотни коктейли и зимнини...     
Източник:  Amam.bg   

Бисквитки с ябълка и мюсли за закуска

    Пригответе си вкусна и здравословна закуска.........
  Рецептата не изисква големи кулинарни усилия, а резултатът е повече от приятен. Тези бисквити са подходящи и за детска закуска.........                                                                                                                                                                                                                                                                                              Необходими продукти:    ябълки
 220 гр . брашно                                                                                                                                          1 чаена лъжичка бакпулвер
100 гр . масло
120 гр . кафява захар
1 щипка сол
1/2 чаена лъжичка канела
75 гр неподсладени мюсли
1 яйце
1 ванилия
1 супена лъжица захаросани портокалови или лимонени кори
4-5 супени лъжици прясно мляко
Приготвяне:    Ябълките се нарязват на малки кубчета без да се белят. Брашното, канелата, ванилията и бакпулверът се пресяват и се слагат в купа. Студеното масло се нарязва на парченца и се добавя.  Всичко се стрива внимателно с пръсти, за да се получат трохи..
Захарта, солта, цитрусовите кори, ябълковите кубчета и мюслите се смесват в друга купа, добавят се към маслените трохи и се месят. Сипват се яйцето и достатъчно мляко, за да се смесят добре всички продукти. Тавата се застила с хартия за печене. С чаена лъжичка се сипват купчинки от тестото на разстояние около 3 см. една от друга.  Бисквитите се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна..
   Вместо мюсли, канела и ябълки към тестото могат да се добавят 50 гр овесени ядки, 50 гр кокосов чипс и 150 гр.  смес от сушени плодове: ананас, папая, манго и др...
   Източник:  Yoli-www.blogspot.com ..

Светкавични рецепти за сутрешна закуска с плодове

     Сандвичи с ягоди и купа кисело мляко с боровинки......
     Все още може да намерите ягоди на пазара, но ако не успеете, заменете ги с малини или къпини... Това са чудесни плодове, богати на антиоксиданти, а освен всичко са и много вкусни.
Рецептата е повече от лесна!  Нeобходими са ви няколко свободни минути сутрин, две или повече филийки пълнозърнест хляб, масло и плодове. .. Ако имате ягоди, ги измийте добре и нарежете на тънки филийки. малините и къпините нямат нужда от нарязване, тях може просто да намачкате. .. Намажете си филийте хляб с масло и наредете отгоре плодовете.  Не е нужно да слагате нищо повече, но ако много ви се иска може да добавите малко течен шоколад.  Получените сандвичи се консумират на момента. ...        Друга вкусна рецепта за сутрешна закуска включва кисело мляко, фини овесени ядки и боровинки. Всичко се забърква заедно в купичка като съобразявате количеството с апетита си. Сместа обаче има нужда да престои известно време, за да се накиснат добре овесените ядки, затова може да я забърквате вечер преди лягане и сутрин да е готова за хапване...                                    
Източник:  VESTI.bg  
                                                                                            

Салата с броколи и бадеми

      Да си я спретнем след стресовия работен ден..............     
   Броколите ще ви снабдят с доза Витамин C, a бадемът ще повиши стойностите на фосфора и магнезия във вашия организъм. ......                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Продукти:      500 гр броколи
2 супени лъжици краве масло
1 чаена лъжичка кафява захар
2 супени лъжици соев сос
1 чаена лъжичка бял оцет
прясно смлян черен пипер
1 голяма скилидка чесън
2-3 супени лъжици бадеми
200 гр варен ориз                                                                                                                Приготвяне:Нарежете чесъна на ситно, а леко запечените бадеми на едри парченца. След това накъсайте броколито на розички и сварете на пара (за около 7 минути, но след след като заври водата). Отцедете и разпределете в чинии или купа. ...
Смесете кафявата захар, соевия сос, оцета, чесъна и черния пипер. Загрейте маслото и добавете сместа, след което изчакайте да заври и свалете от огъня. Последната фаза е да добавите бадемите. Разбъркайте, изсипете соса върху салатата и сервирайте с гарнитура от варен ориз..... 
Източник:  kulinar.gbg.bg  

Силата на острия ум се крие в храната

     С какво можем да подобрим паметта си............                                На всеки му се е случвало да се чувства психически изтощен. Може да е още едва вторник, но вие блокирате и не може да подредите мислите си. В такива случай вместо да се стресирате още повече, че не можете да си свършите работата и ще изостанете с изпълнението на задачите си, помислете дали ли сте на мозъка си достатъчно почивка и подходяща храна?
Не само гинкобилобата стимулира и подобрява паметта. За нормалното функциониране на клетките на главния мозък са нужни няколко конкретни вещества като желязо, холин, витамини от група В и най-вече В3.....И за да не приемате всички тях на таблетки, вижте в кои храни се съдържат в по-големи количества....
Ягоди и боровинки ..Те са страшно вкусни и ако не сте алергични към тях, хапвайте смело! Ягодите и боровинките помагат за изработването на допамин, а в ягодите се съдържа и веществото физетин, което подобрява функциите на мозъка и предпазва клетките от дегенерация. Освен това тези малки плодчета предпазват от проблеми със сърдечно-съдовата система, язва и заболявания на пикочния мехур.
Яйца  ..Те са богати на холин и лецитин, които спомагат да извеждането от организма на лошия холестерол. Когато холитън попадне в мозъка, той се преобразува в ацетилхолин - невромедиатор, предаващ информация от клетка към клетка. Яйцата са богати още на витамини (А, В, D, Е) и микроелементи като фосфор, калций, магнезий, калий, натрий, сяра. Дори само едно яйце на ден ще удовлетвори напълно денонощната потребност на организма от витамин В12.
Черен хайвер .... Богат източник на холин и почти всички известни микроелементи - калций, калий, магнезий, натрий, желязо, манган. Ако можете да си го позволите, е чудесно, но все пак не прекалявайте с него, тъй като съдържа много пурини. Този рибен продукт изобилства от витамини А, В, D и С. Черният хайвер е доста скъп. Но дори да можете да си го позволите, не забравяйте, че не трябва да прекалявате с него - той съдържа много пурини. Това се източници на пикочна киселина и виновници за образуване на камъни в бъбреците. Също така пурините провокират и подаграта.
Зелени ябълки   .. Ябълките като цяло са много полезни и трябва да ги включвате редовно в менюто си. Те съдържат желязо, необходимо за насищането на мозъка с кислород ине само спомагат за добрата памет, но и са полезни при артрит, подагра, малокръвие, сърдечно-съдови заболявания, хипертония, атеросклероза, заболявания на черния дроб, бъбреците и пикочния мехур.
Грозде...В този плод се съдържат всички витамини от групата В, които са необходими за доброто функциониране на клетките на целия организъм, не само на мозъка. Витамините от тази група са изключително важни за хората, които водят активен начин на живот, защото участват в тъканното дишане и получаването на енергия, стимулираща умствената дейност. Гроздето е богато още на фолиева киселина, витамините К и Р, активизира кръвообразуването.
Тиквени семки...Съдържат желязо и витамин В3. Те са необходими при дефицит на фосфор, магнезий, манган, желязо, цинк, селен. Тиквените семки подобряват паметта. Те са полезни особено за силния пол, защото народната медицина отдавна ги препоръчва за профилактика на простатит.
Печурки.....Богати са на цинк, барий, магнезий, молибден, олово, йод и витамините А и В3. Печурките потискат развитието на раковите образувания и съдържат вещества, разрушаващи холестериновите плаки, освен това са много, много вкусни.
Различни видове храна могат да помогнат и за првенцията на Алцхаймер.....                            Източник:  http://zdravoslovnohranene.com    

Храни срещу настинка

     За да не ви повали  настинката, е хубаво да вземете своевременно някакви мерки. Най-добре ще е да се предпазите от грип чрез храна. Има храни, които оказват невероятно действие върху организма, засилват имунитета и ни правят блестящи от здраве.
Днес ще ви припомним три от тях.
Чесън .. Едва ли някой е изненадан, че именно чесънът идва на първо място. От незапомнени времена той се използва в борбата срещу всякакви болежки, освен това има гозби, които просто не стават вкусни без чесън. ....... Силата му се крие в антимикробните вещества, които съдържа, както и в естественото антибиотично вещество алицин. Чесънът е богат още на витамините А, В1, В2, йод, както и редкия и скъп микроелемент германий, който освен че има противораково действие, запазва клетката млада за дълго време.  Доказано е, че хора, които консумират чесън, прекарват по-леко и много по-бързо грипозните състояния. Затова не изключвайте миризливичкия зеленчук от менюто си. ...Ако го добавяте в готвеното ядене, е добре това да се случи малко преди да изключите котлона, за да се запазят всичките му полезни качества. Специалистите обаче препоръчват суровата употреба на чесъна......  Усетите ли първите симптоми на настинката, може да си направите следната закуска - препечена филийка хляб, натъркана отгоре със скилидка чесън и намазана с масло. Ще се учудите колко е вкусно, а за полезните качества вече споменахме.....    Моркови  ..  Тези зеленчуци са другата супер храна срещу настинка...  Морковите изобилстват от бета-каротин, който има свойството да стимулира образуването на N-клетки и Т-лимфоцити. Тези клетки се справят с вредни микроорганизми, причиняващи инфекции и заболяване. Фалкаринолът в моркова пък се смята за уникалната съставка, в която учените виждат като перспектива за лечение на рак. Също като чесъна, и морковите трябва да бъдат консумирани сурови, за да се възползвате от всичките им полезни свойства. Може да правите сок от тях или пюре за децата.....   Чудодеен елексир се получава като смесите сока от моркови с този от прясно изстискани ябълки.   Едва ли някоя настинка ще успее да ви повали, ако всяка сутрин пиете по една голяма чаша морковено-ябълков сок ......        Кисело млякоИстинското, хубаво кисело мляко съдържа ценни живи бактерии, които са страшно необходими в борбата срещу патогенни, които срещаме. Ацидофилните бактерии отделят млечна киселина, подобряват храносмилането и ускоряват процеса на разграждане на сложните съединения в по-прости вещества. Без тях организмът ни трудно би се справил с усвояването на множество хранителни вещества, което би се отразило на имунната система.
Ацидофилните бактерии успешно унищожават болестотворни микроорганизми, а също така са ефективни и срещу някои вируси..  Бифидобактериите в киселото мляко поддържат имунната система и са много ценни, тъй като стимулират имунитета им. Изследване показва, че редовната консумация на кисело мляко се отразява на броя на Т-лимфоцитите, на N-клетките и на Т-хелперните клетки. .Кофичка кисело мляко за закуска, особено като добавите плодове ще ви държи здрави и усмихнати.....                                       
Източник:  Zdravoslovnohranene.com
    

понеделник, 3 октомври 2011 г.

Ядеш лук и ставаш по-умен



    Лукът отдавна е известен като страхотен продукт за здравето. Учени от Япония откриха още едно полезно качество на лука. Те установиха, че лукът може да "прочиства" мозъчните клетки и да забавя процесите на стареене.
В кромида се съдържат изключително активни серни съединения, които се усвояват лесно от организма. По кръвен път те оказват благотворно влияние върху редица мозъчни области.
Отделящите се от лука вещества активизират и подмладяват мозъчните клетки, контролиращи паметта и емоциите, твърдят учените.
В същото време и учени от Франция се произнесоха в изключителните ползи на лука. Те пък откриха, че консумацията на значително количество чесън и лук понижава заболеваемостта от рак на гърдата.
Ако не знаете, лукът разпространена зеленчукова култура още от четвъртото хилядолетие преди новата ера. Той съдържа голямо количество различни минерални соли, витамини, ефирни масла, притежаващи бактерицидни свойства, витамин С, витамин В1, В2, В6, Е, РР1, калий, фосфор, калций, желязо и лимонена киселина. Етеричните масла му придават пикантен вкус и своеобразна миризма.
Освен в кулинарията, лукът е широко използван и в народната медицина. Този зеленчук притежава диуретични свойства и е превъзходно заздравяващо средство. С пресен сок от лук се лекуват и възпаленията в устната кухина.
Смачкан лук, смесен с мед и изпърженият в краве масло лук помагат при кашлица. А в съчетание с чаша горещо мляко той облекчава болките в стомаха и нервните разстройства.
В храната лукът се употребава пресен, пържен, варен или маринован, а също като подправка към месни, рибни и зеленчукови ястия. Много внимателни с него трябва да са хората с проблеми в лигавицата на стомаха или червата.
Писателят Александър Дюма е имал своя любима лучена супа. Приготвял я като 5 едри глави лук нарязвал на ситно и ги запържват леко с 100 г краве масло. След това ги заливал със 7 чаши мляко. Получената смес се сварява добре, прецежда се през сито, добавя се сол и накрая супата се застройва с 3 сурови жълтъка, 100 гр настърган кашкавал и половин чаша сметана...
 

Пържени хапки

    
Необходими продукти
хляб
яйца
прясно мляко
масло
кашкавал
сирене
шунка
сладко
Приготвяне  :   Нарязваме хляба на формички, топваме ги в прясно мляко и разбито яйце и ги изпържваме до златисто в масло. Украсяваме всяка хапка с парченце кашкавал, сирене, шунка, маслина или пресни плодове. 

Облечени кренвирши

  
Необходими продукти
брашно - 300 гр.
суха мая - 7 гр.
масло - 50-60 гр.
прясно мляко - 100 мл.
кренвирши - 4 броя
яйце - 1 брой
захар - 1 чаена лъжичка
сол - 1 щипка
домати - 1 брой                                                                                                                       Приготвяне                                                                                                                                                   В пресятото брашно направете кладенче и сипете в него разтворената в млякото мая. Добавете солта, захарта и разтопеното масло. Омесете тесто и го оставете да втаса 15 минути.
Разрежете кренвиршите на две по дължина, а домата нарежете на пръчици.
От разточеното тесто се оформят ленти с дебелина 1-2см. Всяка половинка кренвирш и парченце домат омотайте спираловидно с тесто, докато напълно се покрият.
Намажете облечените кренвирши с яйце и ги изпечете в намаслена тавичка за 15 минути на 200 градуса.. 

Пържени филийки с кашкавал

   
Необходими продукти
хляб – сух 4 филийки
кашкавал – 150 гр.
брашно – 1 с. л.
яйца – 2 бр.
прясно мляко – 2 с. л.
черен пипер
сол
олио
Приготвяне: Настърганият кашкавал се смесва с брашното, разбитите яйца, прясното мляко, солта и ч. пипер.
В тази смес се потапят филийките и се изпържват в сгорещено олио.
Поднасят се с кисело мляко....    

Пица Корона

     
Необходими продукти
хляб - 9 филийки за тостер
кетчуп
шунка - 9 ивици
домати - 5 бр.
кашкавал - 200 гр. настърган
риган
сол
черен пипер                                                                                                              Приготвяне:             Подредете деветте филийки в квадрат (3 на 3) в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната до 230 градуса.
Срежете крайните 3 филийки на триъгълници като върховете на корона. Сипете кетчуп върху хлебчетата и сложете отгоре шунката.
Нарежете доматите на парченца и ги разпределете върху цялата пица. Добавете настърган кашкавал.
Накрая поръсете риган, сол и черен пипер.
Сложете пицата във фурна и я печете около 12-14 мин. 

Пица от хляб

      
Необходими продукти
франзела - 1 бр.или филии хляб
яйца - 2 бр.
кисело мляко - 1/2 кофичка
олио - 2-3 с.л.
доматено пюре - 2-3 с.
шунка - 250 гр.
маслини - 7-8 бр.
чушки - 1-2 бр. (по желание)
босилек
чубрица
риган                                                                                                                       Приготвяне Нарязваме на тънки филии франзелата, който след това нареждаме плътно една до друга в леко намаслена тавичка. Разбиваме яйцата, киселото мляко и олиото и с получената смес заливаме филийките. Запичаме ги леко.
Намазваме филийките с доматеното пюре. Нарязаната на малки парченца шунка, заедно с маслините нареждаме отгоре.
По желание можем отгоре да поставим и нарязани зелени или червени чушки. Поръсваме хлебчетата с настъргания кашкавал, босилек и/или чубрица.
Допичаме на умерена фурна... 

Агнешка супа

         Агнешка супа
5 порции

Продукти:

600г агнешко месо
2 1/2л вода
2 глави лук
3 моркова
2 стръка целина
100г ориз
2 супени лъжици джоджен
3 яйца
сок от 2 лимона
сол
черен пипер     ....                                                                                                                                      Начин на приготвяне:
  • Сложете месото и водата да заврят.
  • Оберете пяната няколко пъти, след това намалете огъня.
  • Нарежете лука и целината на дребно, морковите на кръгчета.
  • Прибавете ги към агнешкото.
  • Подправете на вкус със сол и черен пипер.
  • Оставете супата да къкри около 2 часа, докато месото се отдели от костите.
  • Изваждате месото, нарязвате го на парченца, като преди това махате костите и тлъстините.
  • Върнете месото в тенджерата.
  • Оставете го да заври и прибавете ориза.
  • Варете още 10 минути.
  • Изключете огъня и прибавете джоджена.
  • Отделно разбийте яйцата на пяна, сипете лимоновия сок и , чаша от бульона.
  • Разбъркайте добре.
  • Застройте супата, като бъркате непрекъснато, без да завира...
    Супа от агнешко месо.......
     
Необходими продукти
агнешко месо - 250 гр.
моркови - 2 броя
пресен лук - 1 връзка
картофи - 2 броя
фиде - 50 гр.
черен пипер - няколко зърна
дафинов лист - 2 листа
сол - на вкус
джоджен - няколко листа                                                                                                            Приготвяне :   Месото се нарязва на малки парченца. За да се получи вкусна супа, се използва шарено месо, което се вари до омекване.
Бульонът се прецежда, месото се връща и се прибавят наситнените моркови, лук, картофи и дафиновия лист. Накрая се слага фидето.
Сварена, супата се опитва на сол и се подправя с черен пипер и накъсани листенца джоджен.
Поднася се топла.

Пилешка супа със застройка

   Пилешка супа със застройка 1       .......                                                            Продукти: бялото месо от 1/2 пиле, без кожа
2 моркова
1 средна глава лук
2 домата
1 зелена чушка
1/2 ч.чаша царевица от консерва
магданоз
черен пипер
кубче бульон
1 яйце
2 с.л.кисело мялко или лимонов сок......    Начин на приготвяне: Месото се измива и се сварява в студена вода, в която е пуснато кубче пилешки или зеленчуков бульон.
След сваряването месото се изважда и нарязва/накъсва на малки парченца.
Зеленчуците се нарязават на кубчета (доматът задължително се обелва предаврително).
Изсипват се в бульона и се варят на слаб огън, до омекване.
Към края се връща и месото.
Супата се овкусява с черен пипер и сол, ако е необходимо.
Оставя се да изстиен за 5 - 10 минути.
Прави се застройка от млякото и яйцето, която се добавя към супата постепенно, при непрекъснато бъркане, за да не се пресече.
Всяка порция се сервира с накълцан наситно пресен магданоз....                                                             Пилешка супа с фиде ..                                                                                   Продукти:
1. пилешко месо (може да са бутчета, може цяло пиле, може да е всякакво пилешко месо)...  1 . глава лук    , Дафинов лист 1/2 листа ..
1. гнездо фиде            
  моркови – 1 бр.
  пилешки бульон – 2 куб.
  пиперка – 1 малка
  домати -1 бр.
  черен пипер – 1 /2 = ч.л.
  магданоз – 6-7 стръка
  сол и черен пипер на вкус
 за застройката :
• яйца – 1 бр.
• кисело мляко – 3 с.л.
• брашно – 1 с.л. препълнена
• оцет (лимонов сок) – 1 ч.л.                     6.   Порции ..     Необходимо време:  30-40 мин..... 
  Приготвяне:                                                                                                                                                 Залейте пилето със студена вода и го сложете да се вари. След като заври, добавете лука,пиперка ,домат ,  морковите, дафиновия лист, пилешки бульон ,черния пипер и посолете. Когато пилето е почти готово, го извадете и прибавете към прецедения бульон фидето или ориза. Сложете супата да поври още и след като я свалите от огъня, я застройте с яйцата и лимоновия сок... (  Застройката на пилешката супа ... Яйцата и киселото мляко трябва да са на стайна температура. Разбиват се добре и се смесват с изстиналия бульон. Сместа се изсипва бавно, като се разбърква непрекъснато.  Ако изсипете сместа във врящия бульон, яйцето ще се пресече и няма да бъде много ефектна .. ) .Нарежете пилето и го задушете леко в няколко лъжици мазнина. Изсипете го в подходящ съд, залейте го със супата и подправете със ситно нарязан магданоз и черен пипер на вкус....                                                               
                                 Пилешка супа с фиде .......                                    Продукти:

пиле
1 глава лук (не много голяма)
1-2 моркова (в зависимост от големината им)
3-4 кубчета пилешки бульон
фиде
сол
черен пипер..                                                                                                                                                 Начин на приготвяне:


  • В дълбока тенджера се слага пилето, подсолява се и се вари.
  • Малко преди пълното му сваряване се поставят главата лук (обелена, цяла)и почистените моркови (цели).
  • Варят се с пилето до омекването им.
  • След като месото и зеленчуците са сварени, се изваждат от тенджерата и се нарязват (зеленчуците) на дребно, а пилето се обезкостява и накъсва на средно големи парченца.
  • Бульонът от пилето се прецежда и в него се връщат вече нарязаните зеленчуци и месо.
  • Оставя се пак да заври като се добавят кубчетата пилешки бульон и черния пипер. Когато заври се слага фидето. Супата е готова когато фидето е увряло.
  • По желание фидето може да се замени с картофи или ориз.
  • Супата може да се застрои (по желание) с разбити яйца с кисело мляко....
 

test ad

........

test ad

te.. ad

ad prob..

Страници

radio will expire on .......