pub-2661449764805556 Зимните витамини на дневен ред

test ads

;;:?////...ad

понеделник, 3 октомври 2011 г.

Зимните витамини на дневен ред

     Когато навън започне да вали студен дъжд или сняг и да фучат виелици, ви се иска само едно  да не ви пипнат кашлицата и хремата.. За да се чувствате по-защитени от простудните заболявания от „по-зима устойчивите”, се налага да складирате в организма си повече от т.нар. „зимни витамини”. Става дума за тези, на които са богати цитрусовите плодове, но които се съдържат в още по-голямо количество в броколите, морковите и зелето. Именно те ще се погрижат за устойчивостта на имунната ви система и ще ви предпазят от атаките на вирусите през месеците с буква „р” в името.
Кои са най-важните за имунната система?
Най-вече витамин С, достойно следван от бетакаротина (почти витамин А) и витамин Е. Това био-трио работи дружно като „бодигард” на имунната система – неутрализира вредните за клетките свободни радикали и поддържа бдителността на естествените защитни сили на тялото. По-ясно казано, правете така, че поредната грипна вълна да мине покрай вас, без нежелани последствия за здравето ви.
От кои зеленчуци се набавят?
Пред портокалите, лимоните и грейпфрутите, зеленчуците имат непоклатимо предимство – те се берат винаги напълно узрели и точно затова са пълни със свежи витамини и минерални вещества. Абсолютен водач в топлистата на зимните зеленчуци са броколите. Само в една порция от 200 гр броколи се съдържат 114 мл витамин С – двойно повече, отколкото в един портокал или лимон. Освен това, тъмнозеленият здравословен зеленчук доставя и обилно количество бетакаротин, както и ценни вторични растителни вещества с качества на антиракови блокери. Други важни доставчици на зимни витамини са морковите, копърът и червената ряпа. Но преди всичко – къдравото зеле (за жалост рядко се среща на българския пазар), карфиолът и брюкселското зеле. И една особеност на зелето: в суровите зелки се съдържа много аскорбин – биовещество, което често се забърква в козметичните кремове против стареене на кожата. Интересен факт е, че в контакт с топлината аскорбинът се преобразува във витамин С.. Затова сготвеното зеле съдържа повече витамин С, отколкото суровото.
За да е оптимална ползата от витамините:
• Още когато купувате зеленчуците, гледайте да изглеждат хрупкави и свежи. Капризният витамин С се разпада много бързо, ако откъснатият зеленчук е бил изложен на продължителен престой на въздух.
• За тези, които не обичат пазаруването, дълбоко замразените зеленчуци са добра алтернатива. Стига да са замразени в свежо състояние (т.нар. „шоково замразяване”). Само по този начин те не губят твърде много от ценните си хранителни вещества по време на зимния си „сън”.
• Високите температури се отразяват зле на витамин С. Затова мийте зеленчуците със студена вода и ги задушавайте за кратко време (в малко количество вода). Течността, останала от задушаването им, спокойно можете да употребите за приготвяне на сосове или супи.
• Мегаколичества бетакаротин се съдържат в оранжево-червените и наситено зелените зеленчуци. Но понеже той е мастноразтворим витамин, за пълноценното му усвояване е необходимо да консумирате зеленчуците с малко мазнина. Ако искате да избегнете олиото, лъжица кисело мляко или парче настъргано сирене, добавени към салатата, ще свършат същата работа.
• За най-бедни на калории, но най-богати на витамини се смятат суровите зеленчуци. Само морковът прави изключение от правилото „Предпочитайте зеленчуците сурови”. Бетакаротинът в оранжевия красавец е буквално „вплетен” в баластните вещества. Затова няма полза да хрупате морковите сурови – бетакаротинът им е по-усвоим, ако са задушени, много фино рендосани или приготвени на сок или пюре.
А витамин Е?
Той действа като защитен фактор срещу „ръждясване” на организма и предпазва клетките от грипните вируси. Само че се съдържа предимно в растителните мазнини и ядките – все убийци на талията. Затова:
• Използвайте по възможност студенопресовано олио и комбинирайте находчиво мазнините. Малко зехтин в салатата, ленено семе в мюслито, сурови бадеми вместо бисквитка – това е начинът да си набавяте достатъчно количество витамин Е, без да пълнеете.
• През зимата е идеално два пъти седмично да включвате в менюто си морска риба (като херинга или скумрия). Така наред с витамин Е, ще „почерпите” организма си и с екстра порция витамин D, така важен за здравината на костите...

Източник:  organic.bg
   

Няма коментари:

Публикуване на коментар

test ad

........

test ad

te.. ad

ad prob..

Страници

radio will expire on .......