pub-2661449764805556 Витамин D – 10 неподозирани въздействия върху човешкия организъм

test ads

;;:?////...ad

понеделник, 3 октомври 2011 г.

Витамин D – 10 неподозирани въздействия върху човешкия организъм

         Витамин D е необходим за цялото тяло. Но много често т. нар. „витамин на слънцето” остава пренебрегнат. Представяме ви 10 причини, поради които трябва да приемаме достатъчно количество от него – за костите, за клетките, за мозъка...
1. За добро настроение
Не само костите имат рецептори за витамин D, но и много други тъкани. В мозъка те са в хипоталамуса, който влияе на настроението ни. Слънцето създава добро настроение по чисто биохимичен път, като активира образуването на витамин D. Според някои изследвания, хората с ниско ниво на витамин D по-често страдат от депресия.
2. За здраво сърце
Проблемите със сърцето се проявяват по-често през зимата при хората от северните страни и при тези в градовете. Очевидно на тях им липсва слънчевата светлина, за да образуват достатъчно витамин D. Това води до покачване на кръвното налягане и нивото на лошия холестерол, кръвните съсиреци не могат да се разграждат. Според последните изследвания, рискът от проблеми със сърцето и кръвообращението при ниско ниво на витамин D нараства до 220%. Липсата на витамина вече е призната за рисков фактор при сърдечните заболявания.
3. За повишаване на съпротивителните сили
Преди единственото лечение на туберколозата са били силната храна и най-вече – слънчевите бани. Днес вече знаем защо – витамин D убива туберкулозните бактерии. Той е естествен антибиотик. Освен това, активира телесните клетки „убийци”. Затова хората с ниско съдържание на витамин D са с 40% по-податливи на настинки. Според едно ново изследване, учениците по-рядко боледуват през зимата, ако приемат витамин D.
4. За стройна фигура
Да си лежим на слънце и да слабеем – е, така точно не става. Не е толкова просто, но не трябва да пренебрегваме и това, че нивото на витамин D оказва влияние върху скоростта на отслабване – колкото е по-високо преди диетата, толкова по-бързо сваляме килограми. Не е случайно, че точно през зимата, когато слънцето е по-слабо, трупаме повечко тлъстинки.
5. За здрави кости
Известно е, че децата страдат от рахит и получават изкривявания на костите, ако не излизат на слънце. От години е ясно колко е важен витамин D за опорно-двигателния апарат. Само с негова помощ организмът ни е в състояние да натрупва калций в костите и да го предпазва от остеопороза. Жените след менопауза би трябвало да приемат (според риска от остеопороза) от 800 до 2000 IU витамин D дневно.
6. За здрави клетки
Още през 40-те години на миналия век в САЩ лекарите забелязали, че в слънчевите щати по-малко хора се разболяват от рак. Витамин D спира неконтролируемото делене на клетките и образуването на метастази. Според някои изследвания, смъртността при пациенти с рак, които имат достатъчно високо ниво на витамин D, спада наполовина. Той предпазва от някои видове рак, като рак на дебелото черво, на пикочния мехур, на гърдата. При последния рискът спада с една трета, ако нивото на витамин D е достатъчно високо. Има дори данни, че така се минимизира и рискът от рак на кожата, стига да не се прекалява със слънчевите бани.
7. За здрави деца
Новородените получават веднага след раждането таблетки или капки с витамин D. Той обаче е необходим за тях още преди това – важно е майката да се излага повече на слънце още през първата една трета от бременността, за да се образува достатъчно витамин D. В противен случай децата може да имат увредени зъби и да са с повишен риск от алергии.
8. За предпазване от диабет
Случаите на диабет тип 1 се увеличават в географските ширини, които са по-далеч от екватора. Обяснението е просто – задстомашната жлеза има рецептори за витамин D; тя се нуждае от него, за да произвежда инсулин. Високото му ниво в кръвта намалява до два пъти риска от диабет, а при тези, които вече са болни, подобрява чувствителността към инсулина. Предполага се, че защитата от слънцето на съвременните бебета още от раждането им е причина да се възпрепятства натрупването на необходимото количество. При наблюдение във Финландия е направен следният тест – на новородени бебета били дадени 2000 IU витамин D и в последвало изследване се установило, че случаите на развитие на диабет тип 1 били намалени с 88%. Твърде вероятно е до няколко години витамин D да бъде включен в стандартната терапия на диабета.
9. За повече сила на ума
Витамин D подобрява функционалността на нервната система и активира мозъчната дейност. По-високото му ниво в кръвта повишава способността ни за концентрация, подсилва паметта и оптимизира способността ни за преработка на информацията. Има данни, че предпазва от Паркинсон, Алцхаймер и деменция.
10. За по-дълъг живот
При толкова много примери не е чудно, че в крайна сметка изводът е – витамин D удължава живота! Затова започнете да си набявате достатъчно от него. ...
 
Източник:  organic.bg
     

Няма коментари:

Публикуване на коментар

test ad

........

test ad

te.. ad

ad prob..

Страници

radio will expire on .......