pub-2661449764805556 Този плод не спира да ни дарява целогодишно със здраве

test ads

;;:?////...ad

понеделник, 3 октомври 2011 г.

Този плод не спира да ни дарява целогодишно със здраве

       Ябълката, която всеки народ смята за свой плод, всъщност се е родила в Хималаите. Култивирана е за първи път в Мала Азия, откъдето се е разпространила в Кавказ, Египет и Палестина като постепенно е завладяла целия останал свят. ..Спомената е в древните писмени паметници на Китай, Персия, Индия и Рим, но едва през миналия век добива значението си на изключително за здравето природно съкровище. Този овален плод е богат на много витамини, минерали и микроелементи, сред които:                                                                              * Витамин C - дори в сладките сортове се съдържат 30 гр витамин C на 100 гр ябълки. Аскорбиновата киселина (витамин C) помага на организма да разгражда отровните вещества, ревитализира клетките и засилва имунната система.
* Витамин E - препазва тъканите от увреждане, действа срещу целулит и стяга структурата на кожата, което прави ябълката изпитано природно средство срещу бръчки.
* Витамин PP - лесно се справя с умората, депресията и безсънието.
* Калий - до 180 мг от този елемент се съдържа във всяка ябълка. Той има значение за предаването на нервните импулси и помага за мисловните процеси.
* Желязо - подобрява състава на кръвта и влияе благотворно на паметта.
* Магнезий - укрепва мускулите и костите.
* Пектин - заедно с целулозата, действа благотворно на обмяната на веществата и стимулира храносмилането. Много добре изчиства червата и допринася за по-бързото сваляне на килограми.
* Йод - съдържа се в семките на ябълката и е полезен за щитовидната жлеза.                     Ябълката съдържа още полифеноли, които:
* Разграждат мазнините - клинични изследвания, проведени в Япония, сочат, че изяждането на три ябълки на ден преди основното хранене понижава съдържанието на мазнини в кръвта с най-малко 20%.
* Подсилват клетъчните стени - помагат за тяхното възстановяване след увреждане, като по този начин предотвратяват проникването на вредни вещества в кръвта.
* Неутрализират действието на свободните радикали - предпазват клетките от израждане и намаляват риска от развитие на злокачествени заболявания.                                               Изпитани лечебни рецепти с ябълки:
* Против висока температура - челото се налага с компрес от ситно настъргани ябълки в слой с дебелина 1 см върху двупластова марля.
* При остър и хроничен бронхит - ябълките се нарязват на дребно и се задушават в малко вода на бавен огън, а от получената смес се приемат по 1-2 супени лъжици на всеки кръгъл час.
* При уморена кожа - настъргва се една ябълка без кората, изстисква се сокът от нея и се и зсипва на марля, която се поставя върху лицето за 15-20 мин..                                                             
Източник:  organic.bg
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

test ad

........

test ad

te.. ad

ad prob..

Страници

radio will expire on .......