pub-2661449764805556 Приказна гора на пет минути от града

test ads

;;:?////...ad

понеделник, 26 април 2010 г.

Приказна гора на пет минути от града

Над стария квартал Вароша в Благоевград се е сгушила една приказна гора. По два начина най-лесно можеш да стигнеш до нея: по дългите стълби над Младежкия дом или по стръмната уличка в края на Вароша.                     Кой път ще избереш, всъщност няма огромно значение - и двата "маршрута" са еднакво зелени.                   Вълшебната гора носи името "Ловен дом" и се намира само на 5 минути от центъра на града. Това е едно от най-прекрасните неща за Благоевград - разстоянията са толкова кратки, че пешеходството е повече от препоръчително.
Ловният дом напълно се отличава от парк-острова в Пазарджик, защото намесата на човешката ръка е почти незабележима. На някой може да му се стори занемарено, но всъщност в това се крие очарованието на местенцето - всичко изглежда натурално.                                                              Атмосферата тук е наистина приказна  - чуваш чуруликането на птичките, мирише на гора, стъпваш по борови клонки и шишарки... И най-важното: тълпите от хора липсват...Това, което получаваш в Ловния дом, е уединение. Конструкцията на мястото е доста разчупена: стълби, различни нива, криволичещи алейки, мостчета и стълби, все едно си в зелен лабиринт. Сградата на Обсерваторията е единствената постройка, а с малко повече въображение, тя се превръща в замък  Встрани от зеленината и горското спокойствие има няколко модерни тенискорта, на които неведнъж са се организирали турнири.
Ако продължиш разходката по каменната пътека, следваща поточето, ще стигнеш до зоопарка. По- приятно обаче ще ти бъде, ако поседнеш на някоя сенчеста пейка и се потопиш в приказната атмосфера.. Можеш да отскочиш до Розариума. Но за него - по-нататък, когато розите ще бъдат в цялата си прелест.. Ако тази разходка не ти е била достатъчна, следвай алеята до река Бистрица, за да отскочиш до парк Бачиново.Приказни пътеки. Снимки: М. Димитрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

test ad

........

test ad

te.. ad

ad prob..

Страници

radio will expire on .......