pub-2661449764805556 Лененото семе елиминира холестерола

test ads

;;:?////...ad

събота, 24 декември 2011 г.

Лененото семе елиминира холестерола

    Почти всяка част от растението може да се използва за консумация :arrow: Лененото семе е едногодишно тревисто растение, което е отглеждано предимно като влакнодайна и маслодайна култура.
Почти всяка част от растението може да се използва за консумация. От стъблото се получават здрави и издръжливи влакна. Семената се преработват за масло, което е богато на омега-3 и омега-6 мастни киселини и смилаеми протеини.
Съдържанието на белтъчини в лененото семе е около 30 %, а на въглехидрати – около 15%.
Растението е богато на витамин Е и витамин А, на алфа-линоленова киселина (ALA), фибри и лигнани.
Лигнаните в лененото семе имат антиканцерогенни и антиоксидантни свойства. Редица изследвания показват, че консумацията на ленено семе, дори и при диагностициран рак предотвратява метастезирането на тумора по други части на тялото.
В лененото семе се съдържат от 75 до 800 пъти повече лигнани в сравнение с други растителни храни.
Съдържанието на лигнани има благотворно действие върху имунната система, хормоналния баланс и намалява симптомите при менопауза.
Омега-3 мастните киселини са т. нар., "добри" мазнини и помагат за потискането на ендогенната продукция на триглицеридите, намаляват нивото на липопротеините с много ниска плътност (VLDL) и подобряват дейността на сърдечносъдовата система. Поради тази причина консумацията на ленено семе има благоприятен ефектът върху лошия холестерол (LDL)..Една супена лъжица ленено семе съдържа около 1,8 г омега-3 есенциални мастни киселини.
Лененото семе се счита за основен източник на фибри. Те създават усещане за ситост и подобряват функцията на храносмилателната и отделителната система.
Слузестите вещества съставляват 10% от теглото на лененото семе. Те имат благоприятно действие при суха кашлица и възпаление на дихателните пътища. :!:    Puls.bg      
admin
 може на Български , във форума можете да пишете и споделяте каквото искате  тук.....   Site Admin Site Admin    

Няма коментари:

Публикуване на коментар

test ad

........

test ad

te.. ad

ad prob..

Страници

radio will expire on .......