pub-2661449764805556 Ястията на Бъдни вечер носят редица ползи за здравето

test ads

;;:?////...ad

събота, 24 декември 2011 г.

Ястията на Бъдни вечер носят редица ползи за здравето

       На Бъдни вечер идва краят на четиридесетдневните пости, започнали на 15 ноември. Тази вечер трапезата трябва да бъде изобилна, а ястията на нея – нечетен брой и постни.
Приготвят се традиционни деликатеси, а заедно с тях се сервира и всичко, което е произведено през годината, в суров или обработвн вид – ракия, запазените пресни плодове от лятото и др.
По традиция при нас на Бъдни вечер не трябва да отсъстват няколко ястия, които всъщност носят много ползи за здравето ни ...
1. Варено жито
Житото е богат източник на витамин Е и витамини от групата B. Витамин Е спомага за неутрализирането на отровите, намиращи се в организма, има и защитно свойство за кръвоносните съдове.
Мазнините основно се съдържат в зародишната част на обвивката и зърната. Тя съдържа лецитин и наситени мастни киселини.
Пшеницата, заедно с останалите пълнозърнести продукти, спомага организма в производството му на серотонин, дори повече, отколкото физическите упражнения.
2. Варен фасул
Фасулът, за разлика от много други продукти, запазва полезните за организма свойства и след консервиране и топлинна обработка, а полезните съставки, които се съдържат в него, са много.
Той е богат на калий, йод, желязо. В него се намират и почти всички витамини, микро и макроелементи. Белтъчините му се усвояват лесно от организма, те са близки до рибата и месото.
Бобовите зърна са полезни за зъбите - предпазват от зъбен камък, когато се консумират редовно. В бобеното растение има и керотин, който е необходим за имунитета, зрението и здравата кожа.
Освен това, фасулът има и свойството да намалява нивата на холестерола, а народната медицина го счита за средство за лечение на диабет.
3. Постни сарми
Основното ястие на трапезата на Бъдни вечер са сармите. У нас те се приготвят главно от зелеви листа и ориз. Може обаче, вместо ориз, плънката да бъде от булгур.
Булгурът представлява пълнозърнеста пшеница – измита и бланширана на пара, или сварена във вода, след което изсушена и натрошена. Булгурът съхранява всички ценни хранителни вещества в пшеницата.. 4. Сушени плодове
Когато е изсушен правилно, ошавът има уникален баланс на витамини и микроелементи като желязо, калций, магнезий, натрий.
Сушените плодове имат свойството да убиват апетита. Те са богати и на фруктоза, която е лесноусвоима от организма – тя задоволява потребностите от сладко, без да носи вреда.
Учените дори съветват да заменим плодовите сокове със сушени плодове, тъй като те не вредят на зъбите ни.
5. Орехи
Те също са неизменна част от трапезата. Консумацията на шепа орехи дневно се отразява добре на нервната система.
Орехите са ценен източник на антиоксиданти, фибри, протеини, витамини и минерали. Те, както и рибата, подпомагат зрението. Експертите смятат още, че ядките са полезни и срещу рак на гърдата.. източник:puls.bg
admin
Site Admin Site Admin
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

test ad

........

test ad

te.. ad

ad prob..

Страници

radio will expire on .......