pub-2661449764805556 kraco.blogspot: февруари 2012

test ads

;;:?////...ad

вторник, 14 февруари 2012 г.

С ябълки срещу киселините..

         Ако храносмилателната ви система не работи правилно и имате чести епизоди на киселини, то трябва да вземете мерки, за да се отървете от този дискомфорт.                   Ако не искате да пиете сода за хляб и таблетки,може сами да си направите лек в домашни условия.
Обелете и нарежете няколко ябълки, сложете ги в тенджера и добавете малко вода. Оставете да къкри на бавен огън за няколко часа, като внимавате водата да не се изпари и да загорите ябълките.                                                                                                                                           Когато сместа стане кафеникава и плътна, оставете я да изстине и я сложете в хладилника. Когато почувствате изгарянето на киселините, си хапнете няколко лъжички от ябълковата каша. Яжте ябълки винаги, когато можете – пресни, под формата на десерти и т.н. Те са полезни за храносмилателния тракт.

Друг ефикасен лек срещу киселини е смес от мед и канела – когато имате киселини – изяжте лъжица мед, смесена с канела.   източник:  health.bg

събота, 4 февруари 2012 г.

Недостигът на витамин D предизвиква депресия

    Месото и рибата са най-богати на витамин Д..
         здраве.bg ,Недостигът на витамин D може да предизвика депресия най-вече у възрастните хора, твърдят холандски учени.. Те са анализирали съдържанието на витамин D в повече от 1000 души над възраст над 55 г. Оказва се, че в организма на 38,8% от мъжете и 56,95 от жените, този витамин не е в достатъчно количество. Според специалистите, недостигът на витамин D се отразява отрицателно на интелекта, а това на свой ред влошава настроението и предизвиква депресия.
За да се повиши нивото на витамина учените препоръчват на възрастните хора да се разхождат по-често особено в слънчево време и да разнообразяват менюто си с продукти, богати на витамин D, съобщава Ройтерс...

Храни и подправки – антибиотици

     Естествените антибиотици ни помагат да съхраним полезните бактерии и да се отървем от вредните.........
здрава.bg    На тях самата природа им е отредила да бъдат естествени антибиотици. Наричаме ги наричат адстрингенти – това са храните и подправките, които естествено пречистват кръвта и имат антибиотични свойства. Всъщност самата дума анти (срещу) – биотик (живот) се отнася към определени фармацевтични антимикробни средства, създадени с цел да убиват вредните бактерии в тялото. Проблемът е, че тези синтетични форми на антибиотици убиват едновременно и добрите бактерии, като лишават тялото от живата микрофлора, която подпомага правилната функция на имунитета ни.
Ако включим към диетата си храни и подправки, които с право могат да бъдат наречени природни антибиотици, това ще подобри имунната ни система и ще ни помогне да се защитим от някои инфекциозни бактерии.
Има много храни и подправки, за които е известно, че имат антибиотични свойства, и, ако ги консумираме редовно, ще избегнем необходимостта от прибягване до фармацевтични антибиотици...

цялата статия
 

Кое месо е най-полезно

     Знаете ли, че говеждото месо е най-полезният източник на протеини..      По правило месото се смята за незаменим полезен източник на протеини и хормони, които организмът трудно би могъл да си набави от друго място.
В едно от последните си издания списание „Форбс” обръща внимание именно на месото, реабилитирайки го и давайки няколко основни съвета за това какво месо и кога е полезно да се яде.
Един от най-полезните продукти, които спомагат за правилното функциониране на човешкото тяло, е говеждото месо. Според специалисти, върху чиито заключения се основава публикацията на „Форбс”, говеждото месо е една от най-здравословните храни, незаменим източник на витамин В12 и на протеини. В същото време, то е с изключително ниско съдържание на мазнини.
Важно условие, което обаче учените поставят, за да са налице тези ползи на говеждото месо за човешкия организъм, е животните да са отглеждани по стария начин, което означава да не са хранени със зърно с нитрати, а да са пасли свободно. За жалост, в нашето съвремие много рядко може да бъде открито животно, което да е било отгледано по природосъобразен начин – без хормони, без антибиотици и стимуланти.
Това в пълна сила важи и за родната действителност. В България не малко хора смятат месото е лукс, а говеждото е забравено блюдо за много от нас, поради което предпочитанията се определят от цената, а не от ползите.

Още по темата: хранене

Пресолената храна намалява интелекта

         Големите количества сол вредят на мозъка ......     До този момент фактът, че солта оказва негативен ефект върху сърцето и сърдечно-съдовата система, беше основната теза, която се изтъкваше, когато ставаше дума защо не е добре да пресоляваме блюдата си..
С днешна дата обаче вече знаем и че солта оказва също толкова мощно негативно въздействие и върху мозъка, а резултатът от него е повече от видим – оглупяване.
Канадски лекари са стигнали до заключението, че прекомерната консумация на сол води до загуба на голяма част от умствените възможности. Това е ясно забележимо при хората, които редовно злоупотребяват с нея – при тях дейността на мозъка видимо се забавя с времето, докато при тези, които я консумират в препоръчителните граници, този процес настъпва много по-бавно, пише „Дейли мейл”.
Изследователите от университета в Торонто доказват тези свои предположения с научен експеримент, продължил повече от три години. През този период били проследени умствените възможности на над 1250 души на възраст между 67 и 84 години. Под внимание било взето и количеството сол, с което участниците традиционно овкусяват храната си.
В началото на проследявания период били записани началните им умствени възможности, които били сравнени с показаните в края резултати. От изведените данни станало ясно, че комбинацията между сол и заседнал начин на живот оказва изключително негативен ефект върху цялостното здравословно състояние на човек с напредването на възрастта...

Още по темата: тялото

Суровите домати: ползи и вреди

Ликопенът в доматите неутрализира вредите от свободните радикали .....     Суровите домати са доста спорна от гледна точка на ползите храна. Някои хора обожават естествената им сладост и ги използват за всичко – от сандвичи до готвени ястия, докато други не харесват относително лигавата им консистенция и това, че могат да предизвикат киселини. Независимо дали ги обичаме или мразим обаче, суровите домати могат да ни осигурят ключови витамини, минерали и хранителни вещества, които имат сериозна полза за здравето ни.
Ползите
Суровите домати съдържат различни антиоксиданти, витамини и минерали, които имат потенциала да ни предпазят от сериозни заболявания. Консумацията на повече домати (и зеленчуци като цяло) може да ни помогне да се предпазим от заболявания и състояния като отслабване на костите, рак, диабет, камъни в бъбреците, удар, сърдечна недостатъчност и затлъстяване.  Суровите домати имат противовъзпалителни свойства и дори предпазват мозъка от възникване на състояния, влошаващи паметта и познавателните възможности.
При мъжете доматите имат и по-специфични ползи. Диетолозите препоръчват на мъжете да ядат домати поне веднъж седмично, защото ликопенът в тях допринася за здравето на простатата.
Хранителна стойност
Позитивните здравни свойства на доматите са резултат от антиоксидантите и другите полезни съставки в тях. Основният антиоксидант в доматите - ликопенът, неутрализира вредните свободни радикали, които увреждат клетките в организма.
Доматите съдържат и бета-каротин, фолиева киселина и витамините А, С и Е. Освен това те имат особено ниско енергийно тегло, което значи, че голяма порция от тях доставя на организма само малко количество калории и мазнини. Една купичка нарязани домати съдържа само 30 калории и по-малко от 0,5 г мазнини.
Минуси
Хората, които по някаква причина не обичат домати, логично акцентират върху потенциалните вреди от тях – доматите наистина имат киселинни свойства, които могат да влошат проблемите със стомашните киселини. Специалистите препоръчват да се въздържаме от  домати, ако имаме проблем с гастроезофагеален рефлукс, тъй като може да се стигне до утежняване на симптомите. Консумацията на твърде много домати за сметка на други плодове и зеленчуци може да доведе и до евентуални хранителни дефицити.
Сурови или готвени
Готвените домати и преработените доматени продукти притежават много от ползите за здравето, които получаваме и от суровите домати, въпреки че някои ензими и полезни съставки се разрушават при термичната обработка...     

Някои болкоуспокояващи без рецепта могат да са изключително опасни

Основното вещество в тях може да е дори смъртоносно, твърди изследване.         здраве.bg   ,    Активната съставка на много медикаменти без рецепта, които използваме за потискане на болката и кашлицата, както и за намаляване на температурата, може да бъде опасна, дори смъртоносна, ако се предозира, предупреждават експерти.

Приемът на големи количества парацетамол (познат на места като ацетаминофен) може да причини остро, животозастрашаващо състояние с нарушение на чернодробната функция. Въпреки това парацетамолът се съдържа в изключително голям брой лекарства, продаващи се свободно без рецепта в аптечната верига - от болкоуспокояващи и понижаващи температурата средства до сиропи за кашлица, и в листовките, придружаващи медикамента, тази опасност не е посочена.
Най-лошото в случая е, че повечето хора не са информирани относно опасностите, които крие приемът на лекарства без рецепта. Скорошно проучване, цитирано от American Journal of Preventive Medicine (2011; 40: 585-92), показва, че продаването на лекарство без рецепта почти всички хора разбират така: „Щом мога да си го купя без рецепта от аптеката, то лекарството е абсолютно безопасно“.
След изнасянето на тези данни, много експерти се обединиха около идеята, че всички продукти, които съдържат парацетамол, трябва да бъдат означени със специален знак, който да алармира, че става дума за потенциално опасен медикамент....

Колко продължава идеалният секс

 Оказва се, митологичните дълги любовни нощи, за които мечтаят жените (а мъжете се опитват да им ги осигурят) и за които пише в любовните романи, нямат нищо общо с реалността. Най-добрият секс продължава от 7 до 13 минути. Поне така твърдят американски учени.
Според тях “дори само 3 минути са достатъчни за получаването на “адекватно” удовлетворение”.
Учените са провели анкета сред няколко хиляди души, за да определят колко е според тях идеалната продължителност на сексуалния акт. Резултатите, публикувани в Journal of Sexual Medicine, сочат като най-често отговор 7 до 13 минути.
Сексът, който продължава от 3 до 7 минути, бил определен като “адекватен”, този под 3 минути като “твърде бърз”, а актът над 13 минути – за “твърде дълъг”.
С това изследване американските учени развенчават мита, че добрият секс задължително трябва да е и дълъг: “Във фантазиите моделът за мъжката сексуалност са големи пениси, твърда като камък ерекция и сексуална активност, която продължава през цялата нощ”, обобщава д-р Ерик Корти. “Ние виждаме това в киното, четем го в книгите. Ето защо много мъже и жени вярват в тази фантазия. В нашето изследване обаче ние получихме резултатите на реалния, а не на въображаемия модел на сексуалността”.
Според учените, познаването на този реален модел ще е от полза за лечението на хора със сексуални затруднения, а в по-широкия смисъл той ще допринесе за намаляване на случаите, в които възникват сексуални дисфункции...     източник-  здраве.bg

За какво подсказват болките в гърба

 Често изпитвайки неприятни болки в гърба, се надяваме те да изчезнат от само себе си и не се замисляме върху това, че може би проблемът е по-сериозен и нелекуван ще доведе до тежки последствия.
По данни от медицинската статистика повече от 90% от европейците на възраст над 30 години страдат от болки в гърба, като с възрастта проблемът се влошава - болките стават по-чести и/или все по-интензивни.
Болките в гърба могат да бъдат предизвикани от доста и различни причини. Най-разпространената е преохлаждането, което е характерно не само за студеното време, но и за горещините - когато сме отворили широко прозорците или сме включили климатика.
В такъв случай проблемът може да се разреши чрез използване гел със загряващ ефект, завиване с топло одеяло и лежане в леглото. Но все пак, ако постоянно работите при подобни условия, трябва да се замислите за мерки, които трайно биха решили проблема.
Те могат да помогнат и при болки, предизвикани от миозит на мускулите - възпаление, което може да бъде предизвикано не само от преохлаждане, но и от инфекциозни и паразитни заболявания, прекалено голямо напрежение и токсично въздействие.
Освен от затопляне, за да се справите с неприятните усещания, често се налага и употребата на противовъзпалителни и обезболяващи препарати, тъй като интензивността на болката е доста голяма.. Без болкоуспокояващи няма да се справите и с лумбагото – остра кратковременна болка в областта на в кръста, която често се предава и върху крака. Тази болка като правило се появява след вдигането на тежко или при резки движения и е първият признак за появата на радикулит.. Следващият етап от заболяването е дисковата херния, която се проявява с постоянни болки в кръста, засилващи се при ходене и дори при най-малкото движение.
Как да се справим с болките
Лечението на гърба трябва да започне още при първите тревожни симптоми.  Бездействието може да доведе до сериозни последствия и тогава се налага хоспитализация   и продължителна терапия. .При възникване на болки в гърба е необходимо да се използват обезболяващи препрати (диклофенак, волтарен емулгел) за външна употреба, които непосредствено се справят с неприятните усещания и не оказват системно въздействие върху организма. Благодарение на своята структура те проникват дълбоко в тъканите непосредствено към източника на болката и бързо и ефективно я отстраняват.
Не трябва да се пренебрегва ефекта и от физическото натоварване и специалните упражнения за укрепване на гръбначния стълб. За тази цел е най-добре да се обърнете за съвет към мануален терапевт, който ще ви помогне да подберете специалния комплекс от упражнения..                източник: здраве.bg     

7 храни, които борят стреса

Освен че оказва негативен ефект върху нагласите ни по отношение на света, стресът е в състояние и да понижи жизнените ни показатели. Той прави тялото по-уязвимо на атаките на болестотворните микроорганизми, като на свой ред също причинява редица болести.
Ето защо при първите индикации, че стресът атакува тялото ни, трябва да му се противопоставим. А един от най-лесните и в същото време препоръчвани методи е чрез храната.. Затова ето кои са тези 7 храни, които успешно се справят със стреса:
1. Спанак – зеленото растение е незаменим източник на магнезий, който спомага за поддържането на стресовия хормон кортизол в приемливи граници. На свой ред, недостатъчната консумация на храни, богати на магнезий, може да се превърне в причина за появата на главоболие и отпадналост.
2. Мазна риба – рибните деликатеси и по-точно тези, които са приготвени от по-мазните видове риба, носят на организма ценни омега-3 мастни киселини. Те спомагат за регулиране на настроението, като не позволяват повишаването на стреса и неутрализират депресията.
3. Портокали – оранжевият плод е с особено високо съдържание на витамин С. Редица проучвания определят именно този витамин като естествен враг на стреса. Храните, в които се съдържа, едновременно понижават нивата на стресовия хормон и укрепват имунната система.
4. Черен чай – черният чай спомага за успешното възстановяване след напрегнати моменти. Редовната консумация на напитката гарантира по-ограниченото отделяне на стресовия хормон кортизол по време на стресови ситуации. Трябва да се има предвид обаче, че кофеинът, който се съдържа в него, може да повлияе в точно противоположна посока.
5. Бадеми и шам-фъстък – в тези ядки, и в други сходни храни, се съдържат високи количества омега-3 мастни киселини, затова е добре те да присъстват в менюто редовно.
6. Билки – билките са изпитан през времето естествен продукт, борещ стреса. Жълтият кантарион например се препоръчва при леки форми на депресия, предизвикана от стресовото въздействие.
7. Мляко – чашата мляко е идеалното средство по лек и неинвазивен начин да повлияем върху напрежението, което ни пречи да заспим вечер. Калцият в този хранителен продукт намалява тревожността, облекчава промените в настроението и лекува безпокойството...   dieti.info  

Няколко предпочитани за зимата храни

  Студените месеци безспорно правят изборът на полезни храни по-труден. Поне в някои случаи. Наистина натурално отгледаните пресни плодове и зеленчуци намаляват, но това съвсем не означава, че не е възможно да се храним здравословно и пълноценно и през зимата. Ето 4 популярни у нас през студените месеци, а също и полезни!, храни:
Киселото зеле
Само една порция от него ще ви осигури дневната норма от витамин С. Освен на аскорбинова киселина, зелето е богато и на витамини от група В (отговорни за работата на нервната система, здравия сън и доброто настроение), витамин РР (необходим за гъстата коса и чиста кожа) и витамин U (основен защитник на стомаха от язва и гастрит).
Картофите
Ако ръцете ви измръзват, наблягайте на тях - те съдържат много калий, който подобрява кръвообращението.
Чесънът
Той е богат на алицин, който помага на организма да се справи по-лесно с вирусите и вредните бактерии.
Киселото мляко
То способства за преработването на храната и за усвояването на витамините, подобрява имунитета и предпазва организма от инфекции...

Печен картоф с плънка

Продукти:5 големи картофа
150 г кашкавал
50 г сирене
40 г масло
60 мл прясно мляко
100 г шунка
300 г салата "Снежанка"
1 домат
2-3 супени лъжици лютеница
сол на вкус....                                                                                                                           Приготвяне:Измийте добре картофите и ги сварете в подсолена вода. След това сложете алуминиево фолио на котлона и ги запечете, за да се получи ефектът на "жарта". Разрежете ги наполовина и издълбайте вътрешността им. Тази част, която остане, пък смесете с млякото, маслото, сиренето и кашкавала. .Намажете основата на издълбаните картофи с лютеница, добавете ред шунка (нарязана на парченца), ред пюре, шунка и пак пюре. За финал покрийте със салата "Снежанка" и резен домат. Хубаво е ястието да се поднесе топло, а салатата отгоре - студена, за да се получи добър контраст...                  
Източник:  zornitsapizza.blogspot.com
 

Разядка с чесън

Необходими продукти:350 г извара
100-120 г обикновена майонеза
3-4 стръка копър без дръжките
3 скилидки чесън
около половин кофичка или малко повече кисело мляко
сол на вкус
Начин на приготвяне:Дозирате съставките според вкуса си.
В голяма купа се слагат продуктите и с пасатор се пасират до хомогенност. По този начин не се усеща изварата на топчета. Ако обичате орехи, сложете и от тях. Подобен тип разядка е подходяща за гарнитура на меса, ориз и др.
Добър апетит!     
Източник:  E-kulinari.com
  

Как да се справим с високото кръвно налягане

    Добра новина за всички почитатели на чая. Според ново проучване пиенето всеки ден на чай помага за нормализиране на кръвното налягане.
Учени от университета в Западна Австралия са открили, че три чаши чай на ден намаляват систоличното и диастоличното кръвно налягане.
В проучването обаче не е бил включен такъв в комбинация с мляко или черен чай.
Чаят е втората най-популярна и предпочитана напитка в света след водата. Той е богат източник на полифеноли и антиоксиданти, които помагат срещу образуването на ракови клетки.
Друго проучване от Харвардския университет са установили, че топлата напитка подобрява имунната система.
Сега обаче има сигурно доказателство, че чаят държи сърцето здраво.
Водещият на проучването - проф. Джонатан Ходгсън казва:
"До момента има купища доказателства, че чаят е добър за сърдечно-съдовата ви система, но нашето откритие е важно, защото то доказва, че има ясна връзка между чая и риска от сърдечни заболявания."
Измерването на кръвното налягане се състои в две стойности - систолично, което следи кръвното налягане когато сърцето бие и изтласква кръв към организма, и диастолично, което измерва налягането между самите удари на сърцето, когато то бие с нормален ритъм.
Според професор Ходгсън ползата от чая не може да бъде отречена, но се изискват още проучвания за по-добро разбиране и анализиране на положителния ефект на чая върху организма.
Той все пак съветва хората да ограничат количествата сол и алкохол, които поемат, да се движат повече и менюто им да е богато на плодове и зеленчуци, ако искат да са по-сигурни в доброто си здравословно състояние и да не се притесняват от хипертония..    
Източник:  Dailymail.co.uk
       

Напуканите устни са честа гледка през зимата

Според д-р Майкъл Сиймор от Американския дерматологичен институт по пластична хирургия състоянието на устните ни може да издаде някои болестни симптоми. Затова той и неговите колеги препоръчват да обърнете специално внимание на тази част от лицето особено в студеното време..През зимата нежният пол трябва да полага постоянни грижи за устните, които често изпръхват. Зоната около очите е друга деликатна част от женското лице, нуждаеща се от непрестанно подхранване и защита. Това е така, защото кожата в тази област е по-тънка, лишена е от мастна тъкан и следователно много лесно попива всички признаци на застаряването. Ако не се грижите правилно за устните си, на 25 години те започват да избледняват и да губят от естествено розовия си цвят. Полезно е да използвате червило, което има UV-филтър или балсам за устни с екстракт от авокадо и смокини. Напуканите устни често говорят за алергия, липса на витамин B, а сухотата и тъмният цвят издават дехидратация на организма...
Източник:  БГНЕС

test ad

........

test ad

te.. ad

ad prob..

Страници

radio will expire on .......