pub-2661449764805556 kraco.blogspot: януари 2012

test ads

;;:?////...ad

понеделник, 23 януари 2012 г.

Йогата можела да бъде и опасна?

       Ако не се преподава и практикува правилно..  ,  
Йогата може да навреди на организма. Това твърдение, което вероятно ще предизвика спорове, е публикувано в притурка на "Ню Йорк Таймс".
Авторът му доказва, че и учителите, и учениците могат да си навредят и на първо място да засегнат гръбначния си стълб.
Той се обосновава се със свидетелството на експерт, който е получил тежки изменения на гръбначния стълб след години практикуване на йога. Той твърди, че повечето хора би трябвало да се откажат да практикуват йога, защото е много вероятно да получат тежки травми.
В статията си авторът цитира свидетелства на лекари, които твърдят, че са лекували много пациенти с оплаквания след практикуване на йога. Обвинени са също някои любителски курсове, водени от неквалифицирани учители или посветени, които нямат свидетелство за преподаване, които по тези причини са изключително опасни.
Първата реакция на учителка по йога от Манхатън, цитирана от италианския "Стампа", е, че не йогата е опасна, а могат да бъдат опасни начина на преподаване или на практикуване. Тя посочва, че са опасни "методи" на преподаване, които се отклоняват от оригиналните заради търговски мотиви или зле разбрана мода.
Други коментират, че в голяма част от случаите травмите се получават при практикуване на други спортове или упражнения. В йогата също има опасности, но тя не бива да бъде демонизирана, само защото случаите на травми са повече, отколкото в някои други спортни занимания.
Трябва да се практикува с познаване и под надзора на квалифициран преподавател. Ползите от йогата за физиката и духа са доказани от многобройни научни изследвания...
Източник:  БГНЕС
   

Орехите понижават кръвното налягане и холестерола

  Не пренебрегвайте тези здравословни ядки  .. Редовната употреба на орехи трябва да бъде важна част от здравословното хранене, считат испански учени. Резултатите от тяхното изследване показват, че този вид ядки оказват благотворен ефект върху понижаването на кръвното налягане и нивото на холестерола..Тази широкоразпространена у нас ядка съдържа йод, белтъчини, омега-3 мастни киселини, железни, фосфорни, магнезиеви и други минерални соли, витамини от група B, фибри и редица микроелементи. Статистиката показва, че около 25% от хората в световен мащаб страдат от метаболитен синдром, който причинява наднормено тегло и повишаване на холестерола и захарта в кръвта.."Средиземноморската диета, която включва много зеленчуци и плодове, в това число и орехи, значително редуцира килограмите", твърдят испанските експерти, цитирани от американското издание Archives of Internal Medicine.
Специалистите са изследвали в продължение на 1 година над 1200 души, страдащи от проблеми с обмяната на веществата. Участниците са били разделени на 3 групи: първата е получавала съвети за последиците от употребата на нискомаслена храна, втората - редовни лекции за ползата от средиземноморската диета (повече плодове и зеленчуци, по-малко млечни храни и червено месо), а третата е била информирана за всичко, посочено по-горе, но е приемала и една порция от 300 г сурови орехи дневно..Резултатите след 12 месеца са показали, че при хората от първата категория 2% са успели да преодолеят метаболитните си смущения, във втората този процент е бил 6,7, а в третата най-висок - 13,7. При последните е било констатирано и значително намаляване в нивата на кръвната захар и холестерола.."Ползата от употребата на орехи е очевидна. Както е известно метаболитните промени увеличават съществено риска от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт", коментират специалистите...           




test ad

........

test ad

te.. ad

ad prob..

Страници

radio will expire on .......