pub-2661449764805556 kraco.blogspot: декември 2011

test ads

;;:?////...ad

събота, 24 декември 2011 г.

Ястията на Бъдни вечер носят редица ползи за здравето

       На Бъдни вечер идва краят на четиридесетдневните пости, започнали на 15 ноември. Тази вечер трапезата трябва да бъде изобилна, а ястията на нея – нечетен брой и постни.
Приготвят се традиционни деликатеси, а заедно с тях се сервира и всичко, което е произведено през годината, в суров или обработвн вид – ракия, запазените пресни плодове от лятото и др.
По традиция при нас на Бъдни вечер не трябва да отсъстват няколко ястия, които всъщност носят много ползи за здравето ни ...
1. Варено жито
Житото е богат източник на витамин Е и витамини от групата B. Витамин Е спомага за неутрализирането на отровите, намиращи се в организма, има и защитно свойство за кръвоносните съдове.
Мазнините основно се съдържат в зародишната част на обвивката и зърната. Тя съдържа лецитин и наситени мастни киселини.
Пшеницата, заедно с останалите пълнозърнести продукти, спомага организма в производството му на серотонин, дори повече, отколкото физическите упражнения.
2. Варен фасул
Фасулът, за разлика от много други продукти, запазва полезните за организма свойства и след консервиране и топлинна обработка, а полезните съставки, които се съдържат в него, са много.
Той е богат на калий, йод, желязо. В него се намират и почти всички витамини, микро и макроелементи. Белтъчините му се усвояват лесно от организма, те са близки до рибата и месото.
Бобовите зърна са полезни за зъбите - предпазват от зъбен камък, когато се консумират редовно. В бобеното растение има и керотин, който е необходим за имунитета, зрението и здравата кожа.
Освен това, фасулът има и свойството да намалява нивата на холестерола, а народната медицина го счита за средство за лечение на диабет.
3. Постни сарми
Основното ястие на трапезата на Бъдни вечер са сармите. У нас те се приготвят главно от зелеви листа и ориз. Може обаче, вместо ориз, плънката да бъде от булгур.
Булгурът представлява пълнозърнеста пшеница – измита и бланширана на пара, или сварена във вода, след което изсушена и натрошена. Булгурът съхранява всички ценни хранителни вещества в пшеницата.. 4. Сушени плодове
Когато е изсушен правилно, ошавът има уникален баланс на витамини и микроелементи като желязо, калций, магнезий, натрий.
Сушените плодове имат свойството да убиват апетита. Те са богати и на фруктоза, която е лесноусвоима от организма – тя задоволява потребностите от сладко, без да носи вреда.
Учените дори съветват да заменим плодовите сокове със сушени плодове, тъй като те не вредят на зъбите ни.
5. Орехи
Те също са неизменна част от трапезата. Консумацията на шепа орехи дневно се отразява добре на нервната система.
Орехите са ценен източник на антиоксиданти, фибри, протеини, витамини и минерали. Те, както и рибата, подпомагат зрението. Експертите смятат още, че ядките са полезни и срещу рак на гърдата.. източник:puls.bg
admin
Site Admin Site Admin
 

Лененото семе елиминира холестерола

    Почти всяка част от растението може да се използва за консумация :arrow: Лененото семе е едногодишно тревисто растение, което е отглеждано предимно като влакнодайна и маслодайна култура.
Почти всяка част от растението може да се използва за консумация. От стъблото се получават здрави и издръжливи влакна. Семената се преработват за масло, което е богато на омега-3 и омега-6 мастни киселини и смилаеми протеини.
Съдържанието на белтъчини в лененото семе е около 30 %, а на въглехидрати – около 15%.
Растението е богато на витамин Е и витамин А, на алфа-линоленова киселина (ALA), фибри и лигнани.
Лигнаните в лененото семе имат антиканцерогенни и антиоксидантни свойства. Редица изследвания показват, че консумацията на ленено семе, дори и при диагностициран рак предотвратява метастезирането на тумора по други части на тялото.
В лененото семе се съдържат от 75 до 800 пъти повече лигнани в сравнение с други растителни храни.
Съдържанието на лигнани има благотворно действие върху имунната система, хормоналния баланс и намалява симптомите при менопауза.
Омега-3 мастните киселини са т. нар., "добри" мазнини и помагат за потискането на ендогенната продукция на триглицеридите, намаляват нивото на липопротеините с много ниска плътност (VLDL) и подобряват дейността на сърдечносъдовата система. Поради тази причина консумацията на ленено семе има благоприятен ефектът върху лошия холестерол (LDL)..Една супена лъжица ленено семе съдържа около 1,8 г омега-3 есенциални мастни киселини.
Лененото семе се счита за основен източник на фибри. Те създават усещане за ситост и подобряват функцията на храносмилателната и отделителната система.
Слузестите вещества съставляват 10% от теглото на лененото семе. Те имат благоприятно действие при суха кашлица и възпаление на дихателните пътища. :!:    Puls.bg      
admin
 може на Български , във форума можете да пишете и споделяте каквото искате  тук.....   Site Admin Site Admin    

Коледа по света и у нас!

      Как празнуват този свят ден из Европа и другите континенти :?: , Християнският свят отново е в трепетно очакване на най-хубавия си празник – Коледа - денят на Христовото Рождество, денят на надеждата за по-добро бъдеще и по-красив свят.
Според изконната традиция Коледа събира край софрата цялото семейство – стари и млади, снахи и зетьове, деца и внуци. В огнището гори бъдникът, запален от най-възрастният във фамилията – неговия пламък се поддържа през цялата предколедна нощ, наречена Бъдни Вечер. На трапезата се нареждат нечетен брой постни ястия. Те и цялата къща се прикадяват. Стопанинът разчупва над главата си обредната пита и изрича благопожеланието: „Да се ражда пшеницата под път и над път, класовете да станат като жълтици, а зърната – като дренки." Първото парче от погачата е за Богородица и се поставя пред иконата. Късметлия е онзи, на когото се падне парата. Всички са в трепетно очакване на коледарите, които обикалят домовете като божии пратеници..На утрото на 25 декември всички християни отиват в божия храм на тържествена литургия. Те се причестяват и играят хоро в черковния двор. Дните от Коледа до Богоявление народът нарича „мръсни" – вярва се, че бродят зли духове.
Как по света хората очакват Дядо Коледа с пълния с подаръци чувал? Нека направим една коледна разходка в различните кътчета на Земята:
В Австралия Коледа се посреща на 40 – градусови температури на плажа. Хората бодърстват през цялата нощ на светлината на свещи и факли, а хиляди хористи пеят традиционни коледни песни под открито небе..В Австрия се ражда известната песен „Коледна нощ", която днес се пее навсякъде по света. Там задължително на Коледа се изгражда яслата, в която е роден Христос. В Залцбург огромна конструкция пресъздава живота на човечеството до раждането му.
В Англия над камината край запалената елха са закачени чорапи, за да остави в тях подаръците си Дядо Коледа, който се спуска през комина. Приготвя се пълнена пуйка и коледен пудинг.
Католиците в Ирландия осветяват прозорците си, за да сочат пътя на Мария и Йосиф в нощта.
Коледа в Индия е символ на богатство. Всяка къща се превръща в остров на топлота и разбирателство, ходят си на гости, черпят се. Това е ден и на милосърдието.
В Италия Коледа е истински празник на семейството. Италианците изминават, когато се наложи, хиляди километри, за да се приберат у дома на този ден. Честването трае дни наред. В църквата има голям концерт от децата. Във всяка къща присъства яслата на Христос, подаръците на децата ги носи не Дядо Коледа, а самият Исус, който идва през нощта, когато всички спят..В Канада Коледа-та е в бяло, с много сняг и елени. Улиците, магазините, къщите са украсени с елхи, играчки и гирлянди. Църквите са огрени със стотици светлини, а на входните врати на домовете има венци от елхови клонки.
В Мексико Коледа започва на 16 декември. Къщите са обкичени със зелени клони, а в хола се поставя ясла. Децата носят малки статуи на Мария и Йосиф и ходят от къща в къща, което символизира търсенето на подслон за двамата.
Във Финландия Дядо Коледа идва не с елени, а „на крака".
В Швеция се подготвят за Коледа още от 13-ти декември - празникът на Света Лучия, а на самата Коледа ядат пушена риба, шунка и пият греяно вино и подсладена бира.
Най-весела и ярка е Коледа в Америка. Подготовката за нея започва още през средата на ноември. Многобройни дядо коледовци завладяват улиците, хората обикалят магазините за подаръци. В навечерието на празника протестантските църкви имат служба, а католиците – среднощна меса. Организират се коледни пиеси, свързани с раждането на Исус. През нощта пристига Санта Клаус и пълни дълги разноцветни чорапи с подаръци.
Колкото и различни проявления в света да има Коледа, тя си остава най-светият християнски празник, който всички посрещаме с очакване и надежди. Важното е общото послание, което той носи: изпълва ни с надежда, прави ни съпричастни към човешката болка и единни в желанието да направим добро, да бъдем по-милосърдни, по-състрадателни, по-човечни. На Коледа се случват чудеса. Ние, хората, сме тези, които можем да сътворим чудесата... :) :?: :!:
admin 
     он-лайн радио станции от цял свят ...    Site Admin времето за днес tv..
 

Перфектната трапезата на Бъдни вечер

      Постното може и да е вкусно :| :roll: ;) ,Според поверията ястията трябва да са 9 – колкото трае бременността, или 7 – колкото са дните на седмицата или пък, 12 – колкото са месеците в годината. На какъвто и брой да заложите, най-важното е ястията да са постни. Това обаче съвсем не означава по-малко вкусни, а напротив!
Едно от задължителните неща, които трябва да присъстват на масата, е питката. Вярно, че може да си купите такава от магазин или пекарна, но за да бъде вечерята наистина традиционна, най-добре заложете на домашно приготвена. Не забравяйте да пъхнете паричка в питката, тя е за най-големият късметлия в семейството.
Медът е друг задължителен продукт на трапезата. Вярва се, че той ще подслади живота на вас и близките ви. Но преди всичко, пчелният мед е изключително полезен.
Сложете и лук! Според вярванията, колкото са люспите на лука, толкова ще се увеличат и печалбите ви.
Не пренебрегвайте и ядките. Украсете трапезата с орехи, като не махате черупките им предварително. Докато вечеряте, разтворете черупката на избран от вас орех, за да видите колко голям ще е късметът ви догодина. Сервирайте и всякакви други ядки. Най-полезни са сурови, но ако ги предпочитате печени, може да използвате комплект Делимано Топ Сет. С него ще приготвите вкусни постни ястия, без да губите полезните съставки на продуктите.
В тава за печене Делимано, включена в комплекта пък може да направите невероятно вкусен тиквеник. Той също е сред почетните храни за вечерята на Бъдни вечер, а освен това е невероятно вкусен. Направо ни иде да се оближем пръстчетата!
Чудесна идея за празничната ви постна вечеря са и лозовите или зелеви сърми с ориз, както и пълнените чушки с боб. Не забравяйте и каната червено винце!
Една празнична трапеза задължително трябва да бъде и отлично украсена! Затова поставете на масата дрянови и елхови клонки и красиви свещи. Съберете цялото си семейство и се насладете на уюта и приятната атмосфера.

Весели празници, приятели! :!: :!: :!: Весели празници, приятели! :!:

Празници без стрес – може, може...

      Обикновено всеки, особено дамите, се заема с подготовката за идеалния, съвършен празник. ,Ето, че сме на прага на едни от най-светлите и семейни празници. Всички тръпнем в очакване на срещата със семейство, близки и приятели, а и на малко почивни дни. За какво обаче използваме времето си – било то свободно или не, в навечерието на Коледа? :?:
Обикновено всеки, особено дамите, се заема с подготовката за идеалния, съвършен празник. Времето, предназначено за почивка от работа, запълваме с работа по наближаващите празнични дни, която в повечето случаи е съпътствана с много стрес и напрежение в желанието всичко да бъде изпипано до последния детайл.
Замисляли ли сте се колко много енергия и нерви хабим, за да осигурим спокойствие на самия празник? Всъщност всичко би могло да протече и без цялото това напрежение, защото единственото, което прави то, е да ни изтощи и по този начин да застраши така очакваните дни с провал.
Истината е, че хората не сме създадени да се справяме с подобни ситуации, просто природата ни не е такава. Това обаче е начинът, по който светът се е устроил и ние трябва да се приспособим...
Вероятно първата цел, която трябва си поставим преди да започнем с празничната подготовка, е да не се стресираме, или поне доколкото е възможно. Всички фактори, които по някакъв начин предизвикват стрес, се наричат „стресори". Отговорът на организма, спрямо тях, основно се състои в активиране на нервната система, с други думи – ние сме под стрес.
Това състояние на духа, а в последствие изразено като физиологична реакция, носи само вреди за здравето ни. Как обаче можем да го предотвратим? :?: :?:
Въпреки повишения брой задачи, не бива да отписваме времето за спорт от графика си. Дори и да се понамали, то е необходимо, за да можем да уравновесим неизбежното напрежение с активен начин на живот, който да ни помага да се отпуснем, макар и за малко.
С помощта на спорта кръвообращението ни ще се подобри и ще се чувстваме тонизирани и заредени с енергия. :!: :!:
- Подаръците ... Те в много случаи се оказват един от най-големите стресори. Колкото и да ни се иска да бъдем щедри, бюджетът не винаги го позволява. Затова трябва да си определим една сума, към която да се придържаме, без компромиси.
Друг вариант, който би помогнал да избегнем напрежението около подаръците, е онлайн пазаруването. Трябва обаче да бъдем внимателни, тъй като около Коледа измамите закономерно зачестяват.
- Добрият сън е много важен за здравето въобще. Той спомага и за намаляване на стреса. Трябва да си осигуряваме минимум по 7 часа сън всяка нощ, за да можем да бъдем достатъчно трудоспособни на работното си място, от една страна и пълноценни в подготовката на празника, от друга.
Би било чудесно, ако се придържаме към всички тези съвети за запазване на спокойната атмосфера по Коледа. Въпреки всичко обаче, стресът може да ни застигне, а е желателно да имаме стратегия и в тези случаи.
- Преяждането, препиването и неправилната почивка допринасят за усложняване на състоянието...
Кои са останалите фактори научете от Puls.bg
admin

Facebook представи най-добрите си игри за 2011 година

Изненадващ победител е Gardens of Time, но според анализатори класацията не е обективна,  Най-популярната игра в социалната мрежа Facebook за 2011 година е създаденият от Playdom куест Gardens of Time. Това показва проучване на компанията на Марк Зукърбърг относно любимите игри на 800-те млн. потребители на Facebook.
От Facebook са дали приоритет на оценките за удовлетвореността на потребителите, което е помогнало на Gardens of Time да изпревари Cityville. Играта на Zynga заема третата позиция, като пред нея се нарежда The Sims Social на Electronic Arts.
Според блога TechCrunch класацията е „подигравка“, но други анализатори са на мнение, че тя е създадена с цел промотиране на инструментите на Facebook за препоръчване на съдържание.
След коментарите на TechCrunch и запитванията за методологията на класацията от Facebook са дали разяснения за нея.
„Класацията бе създадена на база игрите с над 100 хил. активни потребители месечно, като бе даден приоритет на тези, при които има най-голяма удовлетвореност сред потребителите“, се казва в официалното съобщение на Facebook.
“В резултат се получи списък с най-препоръчваните от потребителите игри за 2011 година“, обясняват от социалната мрежа.
Според най-актуалните изчисления за активните потребители на база метриките на Facebook, както и на метриките на Appdata, най-популярните игри в социалната мрежа са Cityville, Castleville, Farmville и Texas Holdem. И четирите продукта са разработени от Zynga.
Класираната на първо място от Facebook Gardens of Time заема едва 14-то място в класацията на Appdata.
Директното сравнение между Citiville и Gardens of Life показва, че първата игра има 48,8 млн. потребители месечно, а втората – 8,5 млн. Farmville пък има 32,1 млн. активни потребители месечно, макар да не попада в челната десетка на Facebook.
Метриката, използвана от Facebook за подреждане на десетте най-популярни игри затруднява по-старите игри и ги класира по-слабо, коментира Ник Гибсън, анализатор в Games Investor.
Причината е, че тя се базира на препоръчванията, което поставя старите игри в по-незавидно положение, тъй като те са били препоръчвани активно на по-ранен етап, посочва специалистът.
Ето как изглежда класацията на Facebook за най-популярните игри през 2011 година:
1. Cityville (Zynga)
2. Castleville (Zynga)
3. Farmville (Zynga)
4. Texas Holdem (Zynga)
5. The Sims Social (EA)
6. Empires & Allies (Zynga)
7. Words With Friends (Zynga)
8. Diamond Dash (Wooga)
9. Bubble Witch Saga (King.com)
10. Indiana Jones Adventure World (Zynga) .....http://ptcsitesrelax.comule.com/phpBB3/

test ad

........

test ad

te.. ad

ad prob..

Страници

radio will expire on .......