pub-2661449764805556 kraco.blogspot: юли 2011

test ads

;;:?////...ad

сряда, 27 юли 2011 г.

Ягоди, малини и боб = дълголетие

      Списание „Форбс” публикува списък с най-здравословните продукти независимо от произхода им, кулинарните традиции и лечебните диети.
Рейтингът се оглавява от ягодите, малините, къпините, бобовите растения и ядките, които влизат в менюто на дълголетниците. За един от най-полезните продукти е признат сокът от нар...Той нормализира кръвното налягане и помага в борбата срещу онкологичните заболявания. Действа и като природна виагра. Месото също се оказва задължителен продукт за човешкия организъм. На едни от предните позиции са прясното мляко, яйцата, сьомгата, всички видове зеле, ябълките, лукът и чесънът. Не бива да забравяме и за лечебните свойства на зеления чай... „Форбс” не са пропуснали да отбележат, че всички тези продукти, за да запазят полезните си качества, трябва да се подлагат на минимална топлинна обработка.
health.bg
 

вторник, 26 юли 2011 г.

Усилените физически упражнения подобряват настроението

         Британски учени установиха, че усилените физически упражнения не само са полезни за тялото, но и подобряват настроението, съобщи БТА, като се позовава на в. "Дейли телеграф". Оказва се, че усилените тренировки допринасят да се подобри настроението, докато умерените нямат подобен ефект. Изследването обхванало 11 души, които трябвало да направят две 20-минутни тренировки, като едната от тях била умерено интензивна, а другата - много интензивна. Настроението на участниците било изследвано преди, по време на и след всяка от 20-минутните тренировки. У доброволците не било забелязано подобряване на настроението след умерено интензивната тренировка. Те обаче уверили, че след 20-минутната много интензивна тренировка, която ги накарала да се задъхват, настроението им се подобрило. Получените резултати са от значение за препоръчваната интензивност на упражненията, която цели да се почувства удовлетворение след тях, заяви Никълъс Смит от университета в Манчестър. Резултатите от изследването бяха представени на годишната конференция на Британското дружество на психолозите в Глазгоу...
 

Нова мода във фитнеса - подводен джогинг

     В САЩ разработиха нов вариант за фитнес и кардиотренировки – пренесоха бягащата пътечка от тренажорната зала в басейна. Препоръката е по време на тренировката спортуващият да е облечен не в бански, а в екип за бягане. Според експертите това е много бърз, ефективен и безопасен начин да свалиш излишните килограми и да влезеш във форма.
Предимствата на новия фитнес метод са, че при обикновеното бягане може да има риск от травми в краката и гръбначния стълб, а водата намалява натоварването. Освен това благодарение на съпротивлението й се изразходва повече енергия. Разликата е около 3,5 калории в минута. Много холивудски звезди вече са пробвали новия фитнес. Дженифър Анистън бяга под вода всеки ден по 15 минути.

health.bg

Доматите произвеждат уникален антиоксидант

      Какво се случва с доматите, когато са подложени на стрес? Отговор на този въпрос дават испански изследователи, които са установили, че доматените растения произвеждат уникален антиоксидант, съобщи БТА, като се позовава на "Сайънс дейли".
Неизвестното досега съединение е 14 пъти по-мощно от ресвератрола - антиоксиданта-чудо, който се открива в червеното вино. Ползата от уникалната съставка в доматите е 4,5 пъти по-голяма от тази на витамин Е и 10 пъти по-голяма от тази на витамин С. Антиоксидантите са известни със здравословните си свойства. Те помагат за предотвратяването на сърдечносъдови заболявания и рак и могат да намерят големи приложения във фармацевтичната индустрия. Напълно непознатото досега съединение е идентифицирано от специалисти от Института за молекулярна и клетъчна биология в Испания. Изследователите обясняват, че много фенолни съединения се произвеждат в отговор на биотичния стрес, на който са подложени растенията. Биотичният стрес е резултат от уврежданията, причинени на растителните видове от други живи организми - бактерии, вируси, гъбички, паразити, полезни и вредни насекоми. Уникалното съединение може да има редица приложения. То например може да бъде използвано в хранителната индустрия като консервант за храни, предназначени за консумиране от човека. В козметичната индустрия антиоксидантът може да влезе в състава на продукти за грижа за кожата, заради предполагаемите му качества, свързани с предотвратяването на стареенето...
 

Гроздето контролира кръвното

        Американски учени твърдят, че редовната консумация на грозде играе роля в нормализирането на стойностите на кръвното и предотвратяването на развитието на хипертония.
Изследванията показват, че хората, които похапват от сладкия плод, са с по-ниско кръвно налягане в сравнение с тези, които не приемат грозде.
Гроздето като цяло помага за подобряване на състоянието на сърдечно-съдовата система, допълват специалистите. Те обясняват положителното въздействие на малките зрънца със съдържанието на флавоноиди.
За да се извлече оптимален ефект върху кръвното, човек трябва да изяжда по около стотина зърна грозде дневно (ако сортът е по-дребен – повече от 120).
health.bg
 

четвъртък, 21 юли 2011 г.

Топлинният удар - как, защо, кога?

            Научете полезна информация за справяне с жегите ....                        
                   Дехидратацията и топлинният удар са двете най-често срещани и опасни състояния при високи температури на околната среда, които са с висок риск за здравето. Топлинният удар се получава в резултат на продължително и прекомерно излагане на високи температури. Организмът нормализира собствената си температура при неблагоприятно горещи условия на околната среда чрез потоотделянето. При обстоятелства на екстремно високи температури на околната среда, висока влажност и физическа дейност на слънце, системата за терморегулация на организма се натоварва. Тогава температурата на тялото може да достигне до опасни за живота нива. Рискът от топлинен удар е по-висок при възрастните, децата, приемащите медикаменти и работещите навън.                                                               Признаците                                                                                                                                 Съществен признак за топлинен удар е, когато спре потооделянето, което означава, че организмът е изпаднал в състояние да не може да регулира температурата си. Това състояние изисква спешна медицинска помощ, то е животозастрашаващо.       Други признаци на топлинния удар са: главоболие, замаяност, световъртеж, дезориентация, нервна възбуда, отпуснатост, умора, суха и гореща кожа, висока температура, припадък, учестен сърдечен ритъм, халюциниране.                                                                                                                              Терапията
Изисква се спешна медицинска помощ. Докато се чака медицинският екип, на пострадалия може да се помогне като:                                                                                                           Предпазните мерки                                                                                                                                  Заради високия риск за живота при топлинен удар, усилията следва да са насочени предимно към мерките за предотвратяването му. Затова е необходимо:                                                            Да се приемат много течности, особено при излизане навън в жегите. Препоръчително е да се избягват чаят, кафето, газираните безалкохолни, алкохолът, тъй като консумацията им води до дехидратация.  Вода и евентуално премерено количество енергийни напитки са добрият избор.
Добре е лицето и тялото да се пръскват често с вода.
Препоръчително е да се носят широки, тънки и леки дрехи в светли цветове.
Излизането или други дейности навън следва да се предвидят рано сутрин и вечер, когато е хладно. В най-горещите и влажни дни по-добре е да се стои на закрито, в помещения с добра вентилация. При хронично заболяване, особено сърдечно-съдово, диабет, затлъстяване, е необходима консултация с лекуващия лекар за мерките, които следва да се предприемат индивидуално предвид горещините...
                                         

Летните напитки, които ще те разхладят

        Няколко идеи за моментално освежаване..          

Когато е 30 градуса, пак е добре, но и аз, и ти знаем, че до 12 на обяд термометърът ще се изкатери до 34-36 убийствени такива и вместо антени по покривите, със сигурност вече ти се привиждат капачките от шишетата на любимите ти напитки, а прозорчето, на което си правиш цигарената пауза, се е нажежило като покритие на керамични тигани.
Истината е, че колкото и добре да ти звучи „Куба либре" на плажа под чадъра, в офиса заложи на:
- Вода! Обикновена, прохладна, утоляваща жаждата. Някои я пият с лимон, други топла, за да изравнят вътрешната и външната температура..
Най-добре е да си оставиш шише от литър и половина на бюрото, за да не се затопляш допълнително в намеренията си да станеш и да добавиш още 200 ml в чашата.
- Айрян. Особено препоръчителен, ако имаш ниско кръвно и ти прилошава, той е чудесен и само за да се освежиш. Върви на всякакви хапвания, приготвя се лесно и разхлажда отлично. С малко краставичка, орехче и копър става и на таратор.
- Студен чай.  Е, друго си е да си направиш запарка от зелен чай и да я оставиш да изстине, но съм убедена, че любителите на студената напитка са доста повече.
- Фреш. Ммм! Да лежиш на плажа и да смучеш фреш от микс пъпеш и манго ......
Ако идеята ти се струва твърде гларусна и морска, стандартният фреш от портокал и грейпфрут ще те зареди не по-малко...
- Сладолед. Да си купиш сладолед във фунийка и да го оставиш да ти се разтече, вместо да го сервираш върху някой десерт, приготвен с тиган за палачинки, си е доста повече по темата. Но ако след толкова идеи за напитки коремът ти се обажда гладно, със сигурност ще те разбера.
Важното е да има разхлаждащ елемент...

Лучени люспи за здраво сърце!

        В тях се съдържат много биологично активни вещества, които притежават антиканцерогенни свойства и укрепват сърдечната система...   Люспите от лук укрепват сърдечносъдовата система..... 
Учени от Испания и Великобритания са установили, че в люспите на лука се съдържат много биологично активни вещества, които притежават антиканцерогенни свойства и укрепват работата на сърдечносъдовата система, съобщи РИА "Новости". Доскоро се смяташе, че люспите на лука нямат практическа стойност.  Само в ЕС домакините и промишлените предприятия изхвърлят около 500 000 тона от тях на година. Испански и британски биолози под ръководството на Ванеса Бенитес от Автономния университет на Мадрид са установили, че люспите на лука съдържат редица вещества, които могат да бъдат използвани като хранителни добавки или лекарствени средства.. Учените твърдят, че в люспите на лука има много фибри, затова редовната им употреба намалява риска от заболявания на стомашно-чревния тракт и способства за укрепване на сърдечносъдовата система. Освен това в люспите има фенолни съединения, които притежават силни антиканцерогенни свойства. В самата луковица специалистите са открили значително количество фруктани - вещества-стимулатори на нарастването на стомашната флора - и органични съединения на сярата, които пречат на образуването на холестеринови плаки в кръвоносните съдове. "Нашето изследване показва, че промишлените предприятия трябва да отделят люспите на лука. Това ще позволи те, както и други "безполезни" компоненти, да бъдат използвани за производството на полезни хранителни добавки" - твърди Ванеса Бенитес. Подробности за изследването са публикувани в сп. Plant Foods for Human Nutrition. БТА
    

петък, 8 юли 2011 г.

Да отида ли на невролог?

Неврологични проблеми : Да отида ли на невролог? - мозъчен, удар, склероза, паркинсон, травми, главоболие, световъртеж,

   
      Рядко хората обръщат внимание на някои малки промени в общото им състояние, които всъщност са сигнали за по-сериозни здравословни проблеми. Нервната ни система координира дейността на мускулите, следи за правилното функциониране на органите, реагира на изменения във вътрешната и външната среда. Това са само част от функциите й. Заболяванията и уврежданията на нервната система се наричат неврологични нарушения. Често срещани са мозъчният удар, мултипленната склероза, паркинсоновата болест и гръбначни наранявания.                                                                                                 Рядко хората обръщат внимание на някои малки промени в общото им състояние, които всъщност са сигнали за по-сериозни здравословни проблеми.
Нервната ни система координира дейността на мускулите, следи за правилното функциониране на органите, реагира на изменения във вътрешната и външната среда. Това са само част от функциите й.
Често срещани неврологични проблеми са мозъчният удар, множествената склероза, паркинсоновата болест и травмите на гръбначния стълб.
Ето някои от симптомите, които подканват да отидетe на невролог:
•Постоянно главоболие
•Промяна в сетивността (например глухота) или чувствителността (поява на мравучкания, чести изтръпвания)
•Слабост на мускулите, крампи или потрепване
•Внезапни проблеми със зрението, координацията, фините движения
•Световъртеж, проблеми с равновесието
•Бързо забравяне или проблеми с паметта
•Затруднения с речта

Самодиагностиката е вредна! Ако имате съмнения за някакъв здравословен проблем – вървете на лекар.

неделя, 3 юли 2011 г.

Ето я и новата Мис България 2011!

След оспорвана надпревара вчера стана ясно името на победителката в тазгодишния конкурс „Мис България 2011", която ще представи страната ни на „Мис Свят". Дамата е от града на розите Казанлък и се казва Ваня Пенева. Девойката е на 23г. и не е професионален модел, но все пак има титла зад гърба си – през 2007г. става „Царица на Долината на розите".
Освен отличието Ваня си тръгна и с чисто нов автомобил Киа. Нейната първа подгласничка е Деница Стоянова от София, а на трето място се класира Олга Модева от Елин Пелин.
Имаше и друго отличие за кандидатките – фаворитка на зрителите, което бе присъдено на Ваня Иванова и тя получи диамант...В звездното жури, прецизно оценявало момичетата ни, участие взеха Жени Калканджиева, модна агенция „Визаж", Ирина Папазова, модна агенция „Интерсаунд", Емил Кошлуков, продуцент от! no frame media, Стойчо Керев, водещ на предаването „Пряка демокрация" по TV7, Лес Уелдън, продуцент от New Image, легендата на българската естрада Орлин Горанов, диетоложката на звездите д-р Енджи Касабие и Даниела Митева..

14 подправки и тяхното действие

  Анасон: възбужда движението на червата, има газогонно и противоглистно действие.
Босилек: стимулира храносмилането.
Чубрица: стимулира храносмилането, има противоглистно действие.
Копър: има газогонно действие.
Естрагон: възбужда апетита, обезводнява организма.
Сминдух: има газогонно действие.
Чесън: подпомага разграждането на мазнините, възбужда чревната дейност.
Кимион: има газогонно действие.
Майоран: има газогонно действие.
Хрян: възбужда апетита.
Магданоз: възбужда апетита, стимулира храносмилането, има пичогонно действие.
Зелен лук: стимулира храносмилането.
Кромид лук: възбужда апетита и подобрява дейността на храносмилането. Дезинфекционно средство за стомаха и червата.
Мащерка: стимулира храносмилането..
Информацията е от книгата ""Суровоядство". второ издание, на ИК "Колхида"

Витамините за възрастни не са подходящи за деца

 
Детското здраве  : Витамините за възрастни не са подходящи за деца - здраве, витамини, доза, поливитамини  Витамините са органични вещества, необходими в оптимални количества за жизнената дейност на човека...Първият изолиран витамин е В1, който е открит от американския биохимик от полски произход Казимир Функ. В обвивките на оризовите зърна той намира вещество, което лекува рядката днес болест бери-бери. До днес са известни около 30 витамина, които  влияят пряко или косвено на растежа на тялото, обмяната на веществата, функциите на имунната, нервната, ендокринната система, кръвообразуването, кръвосъсирването. В естествен вид витамините се съдържат предимно в растенията и в някои животински продукти. Разделят се на две основни групи – водноразтворими и мастноразтворими. Потребностите от витамини са по-големи при бременност, кърмене, в периода на израстване на индивида (детството), при интензивна физическа и умствена работа, инфекциозни болести. Недостигът или липсата им води до болестни състояния - хиповитаминози и авитаминози, а прекомерният прием (предозиране е възможно само при витамините А и D) - до хипервитаминози. Много е важно приемът на витамини в детската възраст да е съобразен с необходимостите и възможностите на младия организъм. Поливитамините за деца трябва да отговарят на няколко основни изисквания: да са от сигурен производител, да съдържат основните витамини и микроелементи в оптималните количества, да са приятни за прием от децата, допълнителните съставки във всяка доза (овкусители, оцветители и др.) да не предизвикват алергии..Приемът на витаминни препарати е особено важен при деца, които имат хранителни нарушения, по различни причини се хранят небалансирано, страдат от определени хранителни алергии, не се излагат достатъчно на слънце. Не давайте на децата намалени дози от поливитамини, предназначени за възрастни, и не се опитвайте сами да комбинирате моновитаминни таблетки. Приемът на по-високи дози от определен витамин може да бъде преценен единствено от лекаря на детето. А в комбинираните специализирани препарати дозите са подбрани така, че да подпомагат малкия организъм без опасност от предозиране...   Източник : health.bg

Дали приемате достатъчно витамини?

   
foodpic_vitamin_d  Много хора си задават въпроса достатъчни ли са витамините, които поемаме чрез храната, и кога е необходимо да се пият под формата на препарати. Няма еднозначен отговор, защото всичко зависи от качеството и количеството на приеманата храна и от общото състояние на организма. Ако се храните рационално и сте здрави, със сигурност ще си набавите основните витамини и микроелементи в нужните количества..Всъщност едно от изключенията е витамин D, защото големи проучвания наскоро установиха, че нивото на този витамин е под нормата в организма дори на жителите на богати държави, които нямат ограничения да приемат качествени храни..Причините за този недостиг са различни, но най-общо се свеждат до недостатъчно излагане на слънце и до невъзможността на организма да усвои този витамин. За да се превърне витамин D в активна субстанция, трябва да премине през преработка в бъбреците, а те с годините стареят и не са така ефективни...Поради това лекарите препоръчват хората над 50–55 години да приемат алфакалцидол (Алфа-D-3), който е в активна форма, без да се нуждае от преработка в тялото. Алфакалцидолът е важен не само за костите и мускулите, но и за профилактика на редица заболявания – атеросклероза, диабет, някои форми на рак..Приемът на други витамини на таблетки е оправдан по време и след заболявания и операции, при бременност, при недоимъчно хранене, по време на диети. Това винаги трябва да става след лекарска консултация.
Източник: Health.bg

И сушените плодове са полезни


driedfruitwoodde  Учени от университетите в Минесота и Лийдс настойчиво препоръчват да разнообразим менюто си със сушени плодове..Специалистите съветват да наблегнем на кайсиите, ябълките, фурмите, смокините, стафидите и сините сливи. Тези плодове са богати на разтворима целулоза и имат нисък гликемичен индекс (показател, отразяващ с каква скорост храната се разгражда в организма и се превръща в глюкоза), което им позволява да предотвратява развитието на различни разстройства в обмяната на веществата..Изследванията показали, че в сушените плодове се съдържат много биологично активни съединения, витамини и минерали, които осигуряват антиоксидантните им свойства и потискат появата на рак, сърдечно-съдови заболявания и вътрешни възпаления.
Според специалистите, въпреки разпространеното мнение, сушените плодове не съдържат толкова много захар. Всичко това плюс лесното съхраняване и невисоките цени прави сушените плодове уникални продукти. Те са включени в препоръките за здравословно хранене в Аржентина, Австралия, Канада, Франция, Германия, Италия, Швеция, Англия и Съединените щати.
Източник: Health.bg
 

Добро хранене и упражнения за остър ум

   
jogging_291_20080909181147    Учени от университета „Дюк" са стигнали до заключението, че редовната физическа активност и здравословната диета могат да подобрят мозъчните функции..Изследването, публикувано в Hypertension, е проведено със 124 доброволци с високо кръвно налягане и с поне 6 килограма наднормено тегло. Участниците, които спазвали диета и спортували редовно, са показали 30% подобрение на когнитивните умения само 4 месеца след началото на проучването. Освен физическите ползи (нормализиране на кръвното и теглото) от спазването на балансиран хранителен режим и умерено физическо натоварване, специалистите са доказали и ефект върху мозъчните клетки. 
Източник: Health.bg

Витамините – противоотрова срещу стрес

Комплекс витамини     Състоянието се характеризира с ускорено сърцебиене, учестено дишане, мозъкът работи на бързи обороти, за да прецени ситуацията....Обикновено стресът се асоциира само с негативните емоции. Всъщност няма значение дали ситуацията е приятна, или не. И повишението в службата, и наказанието предизвикват една и съща реакция на организма. Освен това определено ниво на стрес е жизнено необходимо, защото мобилизира физическите и психическите сили. Но само за кратко. Проблемът всъщност е т.нар. дистрес - състояние на хроничен силен стрес, който вреди на организма като цяло...Има много начини за справяне с чувството на напрежение, безизходица, тревога и неувереност...Строгите диети не се препоръчват при стрес, но и прекаляването с тестени и сладки изделия само задълбочава проблемите. В такъв период е много важно да се поддържа тонус с пълноценни витаминозни храни. Отлична „противоотрова" срещу стрес са витамините от група В. Доказано е, че при техен недостиг рязко се увеличават депресивните настроения и нервните разстройства. Увеличете дозата на витамин В1 в менюто си, наблегнете на млечните продукти, яйцата, зеленчуците с тъмнозелен цвят, ядките. В моменти на стрес се откажете от мазната храна, тестените закуски. Необходимите сили и жизнена енергия можете да си набавите от чаша плодов сок и овесени ядки..За да съхраните работоспособността си, ориентирайте се към белтъчините. Ако ги комбинирате със зелени зеленчуци, ще сведете до минимум риска от сърдечно-съдови заболявания. Вечер можете да си позволите и по-въглехидратна храна - паста, картофи, ориз. Идеален вариант е доматено ризото. Съдържащите се в ориза комплексни въглехидрати подпомагат синтезирането на серотонин - хормона на доброто настроение. Друг източник на серотонин са доматите...Кофеинът усилва действието на адреналина (основен стресов хормон). Пийте повече вода и сокове. Спомнете си за силата на билките - маточината и липата имат меко успокояващо действие.
Източник: Health.bg
 

Спортът запазва паметта

  
womenstretching  Всяка физическа активност съхранява женския мозък и го предпазва от умствени проблеми. До този извод са стигнали канадски невролози, които направили проучване сред 9000 представителки на нежния пол..Оказало се, че умереният спорт намалява вероятността от старческо слабоумие в преклонна възраст. Според учените особено важно е физическото натоварване при децата, защото това ще помогне за нормалната работа на мозъка след години. Изследователите доказали още, че при жените, които са започнали да спортуват на 30 или 50 години, също е намалял рискът от когнитивна дисфункция, тоест отслабването на възможността да се запаметяват нови знания. Учените уверяват, че всяка физическа дейност оказва положително влияние върху мисловните процеси и пластичността на мозъка. Освен това предпазва от хипертония, затлъстяване и диабет.
Източник: Health.bg

Физически натоварвания срещу депресия


Физически упражнения срещу депресията     Физическите упражнения са ефикасно средство за комплексно лечение на депресията, ако се прилагат редовно, с умерени натоварвания. Според професора по психиатрия  Ендрю Лючтер от Калифорнийския университет обаче, резултатите са добри само ако това съпровожда терапията. Според него  физическите упражнения трябва да са не по-редки от 3-5 пъти седмично,  като полезно е всяко движение - най-вече това, което доставя удоволствие и положителни емоции..Напоследък в комплексното лечение на депресивните състояния се включва и умерено физическо натоварване. Депресивно болните стават инертни, затворени, избягват общуване, активността им намалява рязко, трудно се справят с работата си. Физическите упражнения подобряват точно тези показатели. „Хората се владеят по-добре, повишава се самочувствието и настроението им, стават по-общителни и отворени към семейството и околните", казва от своя страна психологът  проф. Джеймс Блументал от университета Дюк. Обяснението учените намират във факта, че физическите упражнения стимулират отделянето на серотонин - хормон, от който настроението зависи пряко.
Източник: Health.bg

Тъмните страни на джогинга

 
Джогингът не е винаги полезен  Джогингът е не винаги полезен - колкото помага, толкова и вреди на сърцето, сочат резултатите от най-новите изследвания за спорта и здравословното състояниe.
"Понякога твърде много добро не е на добре", казва Луис Монт, кардиолог от университетската клиника в Барселона. С други думи твърде много тренировки вредят на сърцето, което се отнася съвсем не само за професионалните спортисти. Този, който редовно тича или кара колело, редовно натоварва сърцето си, което от своя страна води до разрастване на сърдечния мускул, с което се повишава рискът от инфаркт. На базата на направени от учените опити с плъхове се стига до извода, че най-вероятно и хората биха могли да ликвидират сърдечните си смущения, ако спрат да тренират. Но Луис Монт проявява засега предпазливост - проучванията на механизмите и рисковите фактори за смущенията в сърдечния ритъм при спортистите едва започват да се разбират и изучават. Кои попадат в рисковата група? Очевидно най-застрашени са мъжете, и то тези с по-висок ръст, които по природа имат по-големи сърца, и не се занимават екстремно със спорт. По думите на Монт все още е рано за генерални препоръки: "Лично аз бих посъветвал всекиго най-напред да се прегледа основно за сърдечни заболявания, преди да се заеме трайно със спорт. Освен това спортистите трябва да имат предвид възрастта си, тъй като има голяма разлика дали си на 20 или на 60. Днес виждаме все повече възрастни хора, които тренират точно толкова често, колкото по-рано. Което вероятно е малко прекалено за тях".
Източник: БГНЕС

Ензим в пъпешите намалява стреса


пъпеш   Френски учени открили естествен начин за борба със стреса - ензим в пъпешите, съобщи Би Би Си..Проучването, публикувано в Nutrition Journal, показва, че антиоксидантът (superoxide dismutase), смятан досега за полезен при предпазването на тъканите от увреждане, има и положителен ефект върху стреса. Участниците в изследването, които приемали капсули, съдържащи ензима,  съобщили за по-малко симптоми на стрес и умора в сравнение с групата, приемала плацебо. Ензимът увеличава концентрация, намалява чувството на умора и раздразнителност, премахва проблемите със съня. Учените смятат, че позитивният ефект се дължи на влиянието на ензима върху оксидативния стрес, който освобождава свободни радикали в тъканите.
Източник: Health.bg

Движението намалява стреса на работното място

 
exerciseofficeballmain_full   Всекидневните упражнения са сигурният партньор в борбата срещу неприятния стрес на работното място..Работният ден често е придружен с голяма доза безпокойство, умора и лишаване от сън. Една среща, втора среща, доклади и телефонни разговори- това е животът в офиса и може да стане наистина сериозен източник на стрес. Въпреки че можете да се консултирате с лекар, ако започнете да чувствате изтощение, стрес симптомите понякога са повече от очевидни. Проблеми със съня, лоша концентрация и раздразнителност са само част от проявените симптоми на ужасния стрес в офиса. Винаги има време да включите малки стъпки в своето ежедневие, които обаче са в състояние да ви помогнат да преодолеете усещането за скука или тревожност, причинено от прекалената работа..Най-важно е движението. Всекидневните упражнения не само помагат да изчистите ума си и да преодолеете физическото изтощение, но и ви осигуряват по-здравословен сън, след който лесно ще се изправяте на крака, готови за началото на тежкия ден. Ако не сте привърженици на фитнеса, опитайте с йога. Веднъж или два пъти в седмицата ще бъде повече от достатъчно бързо да се научите да дишате правилно: контролът на дишането помага за управлението на ситуации на голяма тревога, без да са необходими лекарства. Работата е важна, но не забравяйте и личния си живот, който ще ви помогне да се отдадете на заслужена почивка, съветват експерти.
Източник: БГНЕС
   

Уморените мускули обичат череши

  
chereshovsok   Британски учени са установили, че черешите могат да помогнат на спортистите да намалят уврежданията на мускулите и да се възстановят по-бързо след трудна тренировка.
Изследователите давали черешов концентрат, богат на антиоксиданти, на група професионални спортисти в продължение на седем дни - преди и след силови тренировки. Резултатите показали, че възстановяването на спортистите след консумацията на черешов сок е значително по-бързо. Спортистите възвърнали до 90 на сто от нормалната си мускулна сила в сравнение с 85 на сто без черешов сок.
Изследователите предполагат, че мощните антиоксидантни съединения в сока вероятно намаляват оксидативното увреждане на мускулите на спортистите. Изследването е публикувано в Medicine and Science in Sports and Exercise.
Източник: Health.bg

Сок от червени боровинки срещу високо кръвно

  
3033305250_42d745d78a   Британски учен от лондонския университет "Куин Мери" установил по експериментален път, че олигомерните процианидини в червените боровинки предпазват структурата на кръвоносните съдове от увреждания, които могат да доведат до сърдечно-съдови заболявания.
Изследването, публикувано в Journal of Agriculture and Food Chemistry, разкрива, че консумацията на сок от червени боровинки може да намалява кръвното налягане.
Източник: Health.bg
 

Сокът от нар изпарява работния стрес..

nar1  Ако горещината е проникнала във всяка ваша клетка и работата изобщо не ви спори, то имате нужда да изпиете чаша сок от нар. Екзотичният плод може да намалява стреса в ежедневието и да повиши желанието за изпълнението на служебните задължения.
Учени са установили, че нарът намалява сърдечния ритъм и повишава ентусиазма на служителите, участвали в изследването. Те консумирали по 500 мл. сок дневно в продължение на две седмици. Резултатите показали, че доста голям процент от доброволците чувстват промяна след пиенето на сок от нар – изпитват вдъхновение, ентусиазъм, желание за работа. Освен срещу стрес, алената напитка влияе положително на кръвното налягане, мастните натрупвания, намалява риска от инфаркт, инсулт и бъбречни проблеми.
Ако днес се чувствате стресирани от всекидневните си задължения, изпийте чаша сок от нар и ще се почувствате по-добре, съветват учени от Единбург.
Източник: Health.bg

Когато фобиите и страховете превземат живота ни...

 
Назаем от живота : Когато фобиите и страховете превземат живота ни... - здраве, страх, фобия, Човешката психика е необятна територия, която крие много предизвикателства за учените. Фобиите и страховете са една малка част от нея, но те са способни да вгорчат живота и на най-силните индивиди.. Паула Рос (Великобритания) е млада и интелигентна жена, която обаче се страхува от банани. Като всяко малко дете и тя е била принуждавана да си изяжда плодовете, но това довежда до 20-годишна борба с фобията й към бананите. Състоянието й се влошило до такава степен, че Паула не можела да стои в една стая с жълтия плод и дори само да го помирисва. Днес тя с радост похапва банани, но това й коства много тормоз в училище от съученици, които я преследвали с обелки в ръка, и дълги часове хипнотерапия. Лечението й помогнало да изтрие лошите спомени и асоциации с бананите и отново да ги преоткрие като приятна и полезна храна. .Паула признава, че това е смешен страх, но той я е мъчил дълги години преди да се справи с него..Повечето хора имат някаква фобия. Страхуват се от посещението при зъболекаря, от паяци, змии и т.н.  Ето кратък списък на най-странните страхове:    Ефебофобия  - страх от млади хора. ., .Коулрофобия - страх от клоуни. ..,  Гимнофобия  - страх от голота. , Пентерафобия - страх от тъщата/свекървата. , .Дейпнофобия - страх от разговори по време на хранене. , Тафофобия - страх да не те погребат жив. ,Птеронофобия - страх от гъделичкане с перо. ,Аутоматонофобия - страх от роботи, говорещи кукли. , Трискаидекафобия – страх от числото 13..       Източник :   health.bg

Стресът – невидим враг с много лица

   
stresssymtoms2   Всеки човек, попаднал в стресова ситуация, преминава през три стадия: тревога, адаптация и реализация. .Първите две помагат да се приспособиш, а третият стадий мобилизира организма да оцелее. Именно той е най-опасен. За хората, страдащи от хроничен стрес, лекарите казват: „Застина в стадия на реализация”. Това означава, че стресът е превзел съзнанието на човека и той през цялото време се връща към сполетелите го неприятности и не може да се изтръгне от тежките спомени..В такава ситуация нито цигарите, нито алкохолът ще помогнат, а само ще задълбочат симптомите. Лекарите предлагат други, по-ефективни и здравословни начини..Смейте се по-често. Общуването с домашните любимци отнема напрежението. Повече се движете и разхождайте, защото това не само отслабва стреса, но и дава усещането за здраве. Не се притеснявайте да казвате „не!”. Когато човек винаги казва „да”, той се натоварва с излишна отговорност. Не забравяйте закуската и ползата от масажа. Четете хубави книги.. Дръжте гърба си изправен. Правилната осанка означава, че тялото ви успешно преодолява нервното напрежение. Пийте мляко, даже обезмасленото увеличава в организма нивото на антистресовите хормони.  Хапвайте тъмен шоколад. Той помага за изработването на ендорфини, хормоните на щастието.
Източник: Health.bg

test ad

........

test ad

te.. ad

ad prob..

Страници

radio will expire on .......