pub-2661449764805556 kraco.blogspot: април 2011

test ads

;;:?////...ad

петък, 1 април 2011 г.

Съвети за добър сън и енергия след смяна на времето

31.03.2011 18:32.. Смяната на времето с един час напред или един час назад води до душевен и физически дискомфор. Rozali.com съветва как да го преодолеем..       Смяната на времето налага организмът ни да привиква към нов режим на работа, което често води до трудно заспиване вечер, неспокоен сън, сънливост през деня, както и нарушаване на изградените ви навици - ставане по едно и също време за работа, лягане пак почти по часовник и т.н...При преминаването от лятно към зимно часово време една от основните причини за перманентната ни умора е краткият ден, липсата на достатъчна слънчева светлина и ниските нива на хормона мелатонин, контролиращ "биологичния ни решим" и помагащ на организма да разпознава кога е ден (активен период) и кога е нощ (време за покой).
Мелатонинът е важен и за адаптацията ни при смяна на сезоните.
Смяната на зимно с лятно часово време пък съвпада с периода на пролетната умора, което кара много хора да се чувстват безкрайно изтощени и безжизнени.
Така, вместо пролетта да ни окрилява и енергизира, се стига до апатия, главоболие, лека депресия, загуба на апетит, безсъние или сънливост, неработоспособност, раздразнителност, отпадналост.. 
Ето няколко съвета за добър сън и прилив на енергия в организма ни:
Намирайте повече време за разходки на слънце и чист въздух, което ще доведе до повишаване нивата на мелатонин и ще ви ви зареди с витамин Д.
Спортувайте, тъй катодвижението е гаранция за добър и спокоен сън.
Но никога не прекалявайте с физическите упражнения няколко часа непосредствено преди лягане. В противен случай ще се "радвате" на безсъние, умора и сутрешна раздразнителност.
Избягвайте храненето и преяждането няколко часа преди лягане и се стремете да ядете леки храни...Дори и да нямате навика да закусвате, хапнете нещо след ставане сутрин. Умереното, а не обилното хранене действа разсънващо и енергизиращо. Ако нямате апетит, изпийте поне чаша хладка вода, може и с резен лимон..Една физзарядка преди тръгване за работа с ободряващ душ също ще ви изпълни с жизненост и добро настроение.
Приемайте богати на витамини храни - цитруси, зеленчуци, ядки...        
Източник: rozali.com
Снимки: ЕПА/БГНЕС
  

 

test ad

........

test ad

te.. ad

ad prob..

Страници

radio will expire on .......